Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Meg-Az őscápa-Filmkritika

2018.09.08

Én is azoknak az embereknek a táborát gyarapítom, akik félelemmel vegyes rettegéssel, de amellett nagy tisztelettel adóznak a cápák iránt, ezért minden velük kapcsolatos filmet meg kell néznem. Mióta láttam a jól sikerült előzetest, fentem a fogamat az akció filmek „A” listás sztárjával, Jason Stathammel készült Meg-Az őscápa című alkotásra.

 

meg-az-oscapa-borito.jpg

 

Főhősünk, Johnas Taylor egy kiégett alkoholista, aki évek óta Thaiföldön tengeti a mindennapjait, egy elbaltázott mélytengeri akció miatt, amelyben bár többen meghaltak, mégis többen maradtak életben, ugyanis riadót fújt, mert látni vélt valamit. Ez a valami pedig évekkel később, ismét felbukkanni látszik, amiért a régi barátok a segítségét kérik. Egy milliomos mindig alapkellék egy őslényes filmbe, aki rengeteg pénzt áldoz arra, hogy olyan helyeken kutakodjanak a pénzéből, amelynek borítékolhatóan katasztrofális vége lesz. A világmegváltó törekvéseknek hála olyan mélyre jutnak a tenger felszíne alatt álló kutatóállomás tengeralattjárói, ahol egy teljesen más világot fedeznek fel, tele új élőlényekkel.

 

meg-az-oscapa2.jpg

 

Az egyik ilyen mini atom-tengeralattjárót támadja meg valami, melynek köszönhetően utasai, köztük Johnas Taylor exfelesége, a mélyben rekednek. A főhősök mellett kisebb hősök is dukálnak, jelen esetben a kutató Suyin (Li Bingbing), aki egy másik masinával a lent rekedtek megmentésére indul, akiket aztán a harmadik önfeláldozó hős, Toshi (Maki Oka) kivételével a marcona Taylor ment meg. A kutatókból és orvosokból álló kis csapat elhatározza, hogy megszabadulnak a hatalmas cápától, aki közben –mily ironikus- bekebelezett egy cápavadász hajót. A projektet támogató milliomos Jack Morris (Rainn Wilson) is hőst akar játszani a katonáival a csapat háta mögött, de persze a hatalmas lény gyomrában végzi.

 

meg-az-oscapa1.jpg

 

Szerintem ez a film rengeteget merít a Háborgó mélység című, szintén cápás filmből, az idegesítő, folyton beszélő és beszari feka figuráját biztosan lekoppintották a forgatókönyvírók. Természetesen a kötelező szerelmi szál sem maradhat ki a film legszerethetőbb szereplőjének édesanya és a keménységben már-már Chuck Norris-i magasságokba emelkedő Jashon Statham között. Sok az izgalom, pörög a cselekmény, néha hátra is lehet hőkölni a székben, de azt kell mondjam, hogy a film egy felejthető, a „ZS” kategóriás gagyi filmek sikerét meglovagoló, de azoknál jobb technikával, és kevesebb bénázással készült alkotás, bár előbbiekben éppen azt a lehetetlen hülyeséget szeretjük, amit a Meg- Az őscápa nem tud hozni. Pedig John Turtletaub rendező bizonyított már az akció és vígjáték műfajában, elég csak felidézni az Ösztön, a Nemzet aranya vagy a Csúcsformában című filmjeit. Legújabb alkotása két dolog miatt érdekes: ki nem imádja Jason Statham-et? Nem készült még nagy költségvetésű film egy megalodonról (a 2004-es, azonos című filmet inkább hagyjuk), és ha a Jurassic Park sikert arat, jöhet az őscápa is, hiszen jól esik nekünk, apró embereknek, hogy a valaha élt legnagyobb állatokat is képesek vagyunk legyőzni, így mi vagyunk bolygónk legnagyobb királyai.

 

meg-az-oscapa3.png

 

A Meg-Az őscápa agyzsibbasztásnak tökéletes egy fárasztó nap után, amikor az ember már képtelen gondolkodni, csak le akar lazulni. Kevésbé szerethető és emlékezetes, mint például egy először látott Sharknado kitörölhetetlen, hasizomlázas emléke, de egyszer meg lehet nézni.

 

Szekáry Zsuzsanna