Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Star Wars: Az utolsó Jedik-Filmkritika

2018.01.17

Kisgyermekkorom óta nagy Star Wars rajongó vagyok. Rongyosra néztem a díszdobozos első három széria videókazettáit, imádtam George Lucas különleges, teljesen újszerű világát és karaktereit. Az 1983-as Jedi visszatér után, 1999-ben kitört és végigsöpört a világon az őrület, hogy az eposz kitalálója folytatja a történetet, pontosabban elmeséli az előzményeket a Star Wars: Bajlós árnyak című mozival. A hév engem is teljesen elragadott, aminek az eredménye rengeteg mozijegy, pólók, egy életnagyságú Darth Maul figura, könyvek és képregények lett. Sokan csalódtak az új és az azt követő történetekben, mert hiányolták a régebbi filmek megfoghatatlan hangulatát. Ezt persze minden régebbi rajongó érezte, de engem nem zavart annyira az új technológia és szellemiség hozta változás.

 

Viszont azok, akik erre az érzésre vágynak, kárpótolva lettek a 2015-ben a Walt Disney Pictures által életre hívott Star Wars VII: Az ébredő Erő című filmmel, ami közvetlenül A Jedi visszatér utáni történéseket dolgozza fel J.J. Abrams rendezésében, visszahozva a régi szereplőket, Leila Organa hercegnőt (Carrie Fisher), Han Solot (Harrison Ford) R2-D2-t (Kenny Baker), C-3PO-t (Anthony Daniels), Chewbacca-t (Peter Mayhew), Luke Skywalkert (Mark Hamill) és Ackbar admirálist. Az ébredő Erő és a 2018 decemberében bemutatott nyolcadik rész, Az utolsó Jedik között kijött még egy, az eposzhoz kapcsolódó történet, a Zsivány Egyes-Egy Star Wars történet, ami a halálcsillag felrobbantásához szükséges adatok megszerzéséről szólt, ami szerintem a közelébe sem ért az előtte és az utána következő fő cselekményszálon futó filmekhez.

 

lastjedi1.jpg     star-wars-the-last-jedi-trailer-porg-00.jpg

 

A magyarul Az utolsó Jediknek fordított film, valójában angolul Az utolsó Jedi, mert a fordítókat megkavarta a jedi szó ragozása. A Lucas Film gyártásában, és a Walt Disney Pictures forgalmazásában megjelent film, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér című hangulatát hozta felesleges cicomázás és belekontárkodó újítások nélkül. Bár ebben a részben sem kapunk minden nyitott kérdésre választ, és talán kissé túltolták a nosztalgiázást a történet rovására, de talán pont ezért is szeretem ezt a filmet. Tény, hogy Az ébredő Erő jóval ütősebbre sikeredett, kiaknázva a régi rajongókat hőseik visszahozásával, és újakat szerezve egy teljesen új Csillagok háborúja történettel. A most nem csak felsejlő, hanem aktívan szerepet vállaló Luke Skywalker karaktere nem csak szerintem, hanem az őt alakító Mark Hamill szerint sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Luke egy Isten háta mögötti galaxis bolygóján él, belerokkanva saját kudarcába, miközben az Ellenállás tőle várja a megváltást. Egy Yoda mester szellemével folytatott gyengécske diskurzus után persze ismét feléled benne az Erő és az elhivatottság, de valahogy nem ilyennek képzeltük volna Luke-ot idős korában. Kylo Ren (Adam Driver), a fegyelmezett sithektől (bár ő tulajdonképpen nem sith lovag) eltérően most is nagyon dühös, miközben a roncsvadászból lett Erőhasználó Rey (Daisy Ridley) megpróbálja visszatéríteni az Erő világos oldalára, miközben az Ellenállás és egyre fogyatkozó tagjai a Galaktikus Birodalom romjaiból újjáéledt Első Rend elől menekülnek. A zenét ezúttal is John Willimas szerezte, valamint plusz pontként kell említenem a szépen kivitelezett, nem rögtön mű érzéssel eltöltő számítógépes grafikákat. Túl sokat spoilerezni nem szeretnék, ezért csak annyit írok, hogy a Rian Johnson rendezte sci-fi mind a 152 percében képes korosztálytól függetlenül lekötni és szórakoztatni a közönséget.

 

thelastjedik.jpg    starwars.jpeg

 

Kíváncsian várom a következő részt, melyben az Ellenállásnak szinte a nulláról kell felépítenie magát, viszont a nosztalgiavonat lassan elrobog, mert a régi szereplők vagy a valóságban (Carrie Fisher, nyugodjon békében), vagy a filmvásznon haláloznak el. Így igazán ütős történetet kell kreálniuk a készítőknek, hogy az erős látványvilághoz szokott közönség megtöltse a mozitermeket, miközben a produkciós cégek ontják magukból az egyre több és jobb vizuális technikával ellátott filmeket, amik közül már csak egy igazán ütős és fordulatos történettel lehet kitűnni.

 

Szekáry Zsuzsanna