Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tizenegy magyar film a kétezres évekből, amiket látnod kell!

2018.01.26

A kétezres évek elejétől ismét feléledt hamvaiból a magyar filmipar. Az új támogatásoknak köszönhetően rengeteg minőségi alkotás került ki a szakemberek kezei közül, ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül.

 

 

Kincsem

Herendi Gábor kosztümös romantikus kalandfilmjét 2017. márciusában mutatták be elsöprő sikerrel. A Petrik Andrea és Nagy Ervin főszereplésével készült izgalmas alkotás Kincsem, a csodakanca életéről, a korabeli viszonyokról, küzdelemről, szerelemről és bosszúról szól.

 

 

Kaméleon

A szintén Nagy Ervin főszereplésével készült 2003-as dráma egy hivatásos házasságszédelgő csalóról szól, aki egy napon végzetes hibát követ el, és tudtán kívül ő lesz a légy a pókhálóban.

 

 

Veszettek

2015-ben készült kemény film Goda Krisztina rendezésében, egy ambíciózus rendőrről (Fenyő Iván), aki egy kisváros életét akarja helyrehozni fiatalokból kiképzett magánhadseregével. De vajon tényleg ez a célja? Szegénység, hataloméhség, kiábrándultság, céltalanság, becsület, hűség, fájdalom, nem várt befejezés.

 

 

Szabadság, szerelem

Fenyő Ivánnal és Dobó Katával a főszerepben készült dráma és sportfilm, amely az 1956-os forradalmat megelőző és alatti időszakot mutatja be, az ugyan ebben az időben a melbourne-i olimpián versenyző magyar vízilabda válogatott és egyetemisták szemszögéből. Goda Krisztina által rendezett, 2006-ban bemutatott, Andy Vajna és Joe Esterhas nevével fémjelzett produkció izgalmas, látványos és fájdalmas film minden magyar számára sallangok nélkül.

 

 

Testről és lélekről

Enyedi Ildikó filmje 2017-ben Arany Medve, Fipresci-díjat, Borbély Alexandra az Európai Filmdíj legjobb színésznő díját, Herbai Máté operatőr pedig a Cameriage nemzetközi Filmoperatőr Fesztiválon nyerte el a fődíjat, amellett bekerült az idegen nyelvű filmek öt indulója közé a 2018-as Oscar-díjátadón. 

 

 

 

A viszkis

A kilencvenes évek magyar Robin Hoodja bár nem a szegények között osztotta szét az eltulajdonított javakat, még is az egész ország szurkolt a sokak szerint szimpatikus bűnözőnek. Antal Nimród 2017-ben bemutatott akciófilmje Ambrus Attila, a „viszkis rabló” életét dolgozza fel.

 

 

Saul fia

Nemes Jeles László 2015-ben bemutatott filmdrámája világszerte hatalmas sikert ért el, tarolt a Golden Globe-on és az Oscar-díjátadón a legjobb idegennyelvű filmek kategóriában. Az Auschwitz-Birkenaui Sonderkommandósok lázadását mutatja be egyetlen ember szemszögéből.

 

 

Fehér isten

Mundruczó Kornél megrázó thrillere a kutyák és az emberek kapcsolatáról szól. Hagent, kis gazdájának apja az utcára teszi, majd az eb számára kezdetét veszi a véres pokol. Felkavaró jelenetei miatt csak erős idegzetűeknek ajánlott! A film 2014-ben a cannes-i filmfesztiválon az Un Certain Regard kategóriában győzedelmeskedett.

 

 

Kontroll

Antal Nimród 2003-ban készült szürreális filmje egy fiktív világot mutat be Csányi Sándor, Pindroch Csaba, Mucsi Zoltán és Balla Eszter főszereplésével, melyben metróellenőrök és egy sorozatgyilkos történetét meséli el. A film bővelkedik mókás, megrázó, szürreális, pszichológiai és elgondolkodtató jelenetekben.

 

 

Isteni műszak

Bodzsár Márk első nagyjátékfilmje egy 2013-ban bemutatott fekete komédia, amely groteszk humorával mutatja be egy fiatal mentőápoló éjszakai műszakját és a halottas bizniszben rejlő lehetőségeket, amelyért készítőit a CinÉast filmfesztiválon a zsűri különdíjjal jutalmazott.

 

 

A mártfűi rém

A szocializmus eszményében élő emberek között nem lehetnek sorozatgyilkosok. A rendszer nem tűri az ilyesmit, ezért minél hamarabb le kell zárni a kegyetlenül megölt nők ügyét, amiért valakinek (Jászberényi Gábor) minél hamarabb a rácsok mögé kell kerülnie. De vajon a rendőrség tényleg a valódi gyilkost ültette le? Sopsits Árpád 2016-ban bemutatott pszicho-trillere valós eseményeket dolgoz fel.

 

 

Szekáry Zsuzsanna