Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Dexter-A szerethető sorozatgyilkos

2018.05.10

A Dexter című sorozat első évadát 2003-ban készítette a Showtime, a történet Jeff Lindsay Dexter dühödt démonai című művét vette alapul. A Sírhant Művek című fekete humorral átszőtt drámából ismert Michael C. Hall alakítja a főhőst, Dexter Morgant, aki a Miami rendőrségen dolgozik törvényszéki szakértőként, szakterülete a vérelemzés. Dexter egy kicsit fura figura, de ez csak keveseknek szúr szemet, hiszen reggelente fánkot visz a kollégáinak, nővére szintén a rendőrörsön dolgozik és harmonikus párkapcsolatban él egy két gyermekes anyukával. De Dexternek van egy „Sötét utazója” és egy másik élete, amiről senki sem tud. Ő az, aki szigorú szabályaihoz tartva magát, kisöpri a szemetet a város utcáiról. Megbünteti a rossz embereket, a visszaeső bűnözőket és azokat, akik kicsúsznak az igazságszolgáltatás markából.

 

dexter1.jpg

 

A sorozat elsöprő sikere nem csak a fordulatos történetben rejlik, hanem abban is, hogy közelről láthatunk bele egy szociopata-pszichopata fejébe. Sokan vonzódnak a sorozatgyilkosokhoz, a motivációik feltárása és a folyamat, hogy miért és hogyan váltak szörnyetegekké, érdekessé teszi őket, annak ellenére, hogy közben viszolygást váltanak ki.

Dexter rengeteg monológot folytat magával és néhai nevelőapjával, Harry Morgan (James Remar) köztiszteletben álló rendőrtiszttel,  aki segített felállítani a saját, mindenre kiterjedő szabályrendszerét –beleértve a gyilkolást-  és megkönnyítette számára a társadalomba való beilleszkedést, és a normális emberi reakciók leutánzását. Dexter bár gyilkos, mégis szerethető figura, életének titkos pillanataiban kíméletlenül megbünteti azokat, akik valóban megérdemlik. Ártatlanokat a sorozat nyolc évada alatt maximum önvédelemből tett el láb alól. Folyton keresi önmagát, miközben újabb és újabb ellenségekkel vívja izgalmas csatáit, akik nem ritkán szintén sorozatgyilkosok.

 

dexter09.jpg

 

A sorozat első évadában a vérelemző zseni semmilyen érzelmet nem érez. Csak utánoz, de nem érez. Mégis, ahogy telik az idő, a maga furcsa módján érezni és kötődni kezd: a nagyszájú, trágár, de belül labilis mostoha húgához, Debra Morganhez (Jennifer Carpenter),  a barátnőjéhez, Rita Bennetthez (Julie Benz) és annak gyermekeihez, majd Lumen Ann Pierce-hez (Julia Stiles), aki Dexter számára egy lelkileg mélyen sérült, megmenteni való femme fatale karakter.  Az igazi változást az emberekhez való viszonyát tekintve Dexter elméjében, lelkében(?) a saját gyermekének születése hozza el és az a megannyi kétely, amit magával hoz. A főszereplő és a körülötte élők állandó küzdelmét, csatározásait, nehézségeit és persze a sok vért egy igazi japán férfiak sztereotíp viselkedését kifigurázó laboros, Vince Masuka (C.S Lee) jelenlétével és perverz humorával igyekeztek enyhíteni a készítők.

 

dexter2.jpg

 

A nyolc évad rengeteg izgalmat szolgáltat a krimi, horror és pszichothriller iránt rajongóknak, bár tény, hogy vannak izgalmasabb és kevésbé izgalmas évadok, de mindegyik képes a képernyő elé szögezni a műfaj kedvelőit, miközben azon kapjuk magunkat, hogy végig azon drukkolunk, hogy pszichopata szuperhősünk le ne bukjon, amihez sokszor nagyon is közel kerül. Viszont be kell vallanom, -joggal állítva ezt az össze Dexter rajongó nevében-, hogy a finálé hatalmas csalódást okozott, bár meglepő volt, mert senki nem ilyen befejezésre számított. A történet vége nyitva maradt, ezért sokan még mindig reménykednek benne, hogy Dexter Morgan újabb meglepetéseket és némi lúdbőrt okozhat a rajongóinak.

 

Szekáry Zsuzsanna