Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Frontier

2018.06.11

Amint megláttam a Frontier című kanadai sorozat plakátját, rajta a leginkább a Trónok harca első évdából és az Igazság Ligájából ismert Jason Momoaval, azonnal belekezdtem az első évadba, mert imádom a kosztümös, történelmi ihletésű filmeket/sorozatokat. A Frontier a 17. században játszódik az Újvilágban, a Hudson-öböl és Monterál környékén, központi témája pedig a szőrmekereskedelem fölötti hatalomért folytatott harc. Az alaptörténet sok izgalmat ígér, egy olyan világba kalauzolja a nézőt, ahol még a vadon törvényei diktáltak, ahol az angolok, franciák, európai bevándorlók és az indián őslakosok között állandó a feszültség.

 

frontier.jpg

 

A történet főhőse, a rettegett gyilkos hírében álló indián-ír félvér, Declan Harp, aki arra tette fel az életét, hogy tönkretegye az angol HBC szőrmekereskedelmi csoportot, és bosszút álljon egykori munkaadóján, Lord Benton kormányzón (Alun Armstrong), akivel akkor romlott meg az apa fiú kapcsolata, amikor a Lord kegyetlenül meggyilkolta Harp indián családját. Főhősünknek több harcostársa és segítője akad, de közülük hárman említésre méltóak: halott feleségének húga Sokanon (Jessica Matten), az ír születésű, de Londonban tengődő, majd potyautasként Kanadába érkezett tolvaj, Michael Smyth (Landon Liboiron) és az erőd kocsmájának tulajdonosa, a helyzetek és emberek között ügyesen lavírozni próbáló Grace Emberly (Zoe Boyle).

 

frontier2.jpg

 

Miközben Harp, az illegálisan működő Fekete Farkas szőrmekereskedő „cég” feje új szövetségeket keres, fut a törvény elől vagy épp fogságba esik, más kereskedők nem éppen tisztességes harcait is nyomon követjük és a különböző mellékszereplők saját érdekeinek érvényesítésére tett próbálkozásokat.

 

frontier_momoa_matten.jpg

 

A sorozat évadonként hat, egy órás részből áll. Az első évad nem vett le a lábamról, lassúnak és eseménytelennek éreztem, de a második széria már szerencsére izgalmasabbra sikerült. Ennek ellenére végig azt éreztem, hogy sokkal többet ki lehetne hozni a történetből és a szereplőkből egyaránt. Amit szintén furcsálltam, hogy a Momoa által alakított Declan Harpon kívül nem szerettem meg egyetlen karaktert sem. A ravasz, minden hájjal megkent ősellenség, Lord Benton kormányzó, a folyton magasabbra törekvő Chesterfield kapitány (Evan Jonigkeit), a szőrmekereskedő Samuel Grant (Shawn Doyle) és hűséges orgyilkosa Cobbs Pond (Greg Bryk) akik ellen lehet szurkolni, vagy legalább idegesítőek, de a többi fő-vagy mellékszereplő teljesen semleges. Szinte senkinek nincs kibontva sem a múltja, sem a személyisége, ezáltal a céljai sem, hogy miért csinálja azt, amit és azzal, akivel. Nem baj, ha vannak rejtélyes alakok egy sorozatban, de, hogy szinte senkiről semmit nem tudni –főleg a sorozat első évadában-, az már nem az igazi.

 

frontier-4.jpg

 

A Frontierben bár van cselszövés, taktikázás, élet-halál harc, de mégis ezek sokszor előre kiszámíthatók, a forgatókönyvírók nem lepnek meg nem várt fordulatokkal. Az, hogy bizonyos karakterek csak egyfajta kifejezést képesek ölteni, nem tudom, hogy a színészi játék gyengeségére vagy a forgatókönyv által rájuk aggatott sémára, avagy mindkettőre utal.

 

frontier5.jpg

 

A Netflix berendelte a harmadik évadot is, és bár én egy tízes skálán hatosra értékeltem a sorozatot, adok egy esélyt a harmadik évadnak.

 

Szekáry Zsuzsanna