Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Két sorozat, amelyekre felesleges időt pazarolnod

2019.03.09

Két sorozat, amelyekre felesleges időt pazarolnod.

 

S.W.A.T. – Különleges egység

 

swat.jpg

 

Nem titkolom, azért kezdtem el nézni a sorozatot, mert a főszerepben a Gyilkos elmék című izgalmas krimisorozatból megismert, cinkos mosolyú Shemar Moore látható. Bíztam benne, hogy egy olyan horderejű, nagy sikerrel futó profilozókról és sorozatgyilkosokról szóló sorozat után nem adta lejjebb, de tévedtem. Talán a főszerep lehetősége vonzotta, de ugyan minek? Shawn Ryan és Aaron Rahsaan Thomas rebootolták az 1975-ös SWAT című sorozatot, aminek újjáélesztésébe nem vittek bele túl sok kreativitást. A 2017-ben indult, eddig két évadot megélt sorozat ugyanis végtelenül semmitmondóra sikeredett: Daniel „Hondo” Harrelson (Shemar Moore) őrmester, a katonaság egykori tengerészgyalogosa miután parancsnoka nagyot hibázik, a kommandós csapata élén találja magát. Nem könnyíti meg a helyzetét, hogy közben titkos viszonyt folytat a felettesével Jessica Cortezzel (Stephanie Sigman). A szerelmi szál szül némi drámát, de itt ki is fújtak a sorozatban látható érzelmek. Az új srác érkezése a csapatba még tartogatott izgalmakat, de ez a mellékszál is hamar elhalt. Minden epizód más, felejthető bűnügyi történet köré épül, de a cselekmény ugyanaz: a kommandó végül mindenkit rács mögé juttat. Sem a csapat tagjait, sem az aktuálisan felbukkanó mellékszereplőket nem ismerjük meg, a szereplők teljesen közömbösek maradnak. Egyedül Hondoról derül ki minden egyes epizódban, hogy Los Angeles szegénynegyedének minden lakóját ismeri, mindenkivel jóban van, mindenkinek segít, többen a lekötelezettjei, de persze nem valami piszkos ügy által, nem, Hondo a világ legszerethetőbb rendőre.

A S.W.A.T. – Különleges kommandó egy végtelenül unalmas, felejthető és semmitmondó sorozat, amelyből hiányzik mindaz, ami a többi bűnügyi sorozatot – Gyilkos elmék, Helyszínelők, Különleges ügyosztály, Döglött akták, Luther – különlegessé tette. Nincs benne sem izgalom, sem dráma, sem jó forgatókönyv, sem szerethető vagy utálható karakterek.

 

Szirén

 

sziren.jpg

 

Ígéretes borítókép egy nem túlidealizált sellőről, plusz a rövid leírás, gondoltam végre egy különleges történet, amiről még nem húztak le sok bőrt. A sztori izgalmasan indul, pár halász éjszaka a halakkal együtt kifog valami mást is, ami megsebesíti egyiküket. Miután leadták a segélyhívást a parti őrségnek, egy különleges alakulat érkezik, akik elviszik a sérült halászt és az akkor még nem látható lényt egy katonai kutatóközpontba. Ott persze kísérletezni kezdenek a sellőn, akit fogadott húga a szárazföldön emberi alakban keres. Hamar összeakad a gazdag családból származó tengerbiológussal Bennel (Alex Roe) és barátnőjével Maddie-vel (Fola Evans-Akingbola). A két fiatal összebarátkozik a hatalmas intelligenciával és fizikai erővel megáldott Ryn-el (Eline Powell) és a sellő szuveníreket áruló Helennel (Rena Owen) karöltve segítenek neki megtalálni a nővérét. Ez a sorozat már sokkal jobb a fentebb említettnél, de hiába történnek kalamajkák, valahogy mégsem izgalmasak. A néző várja, hogy történjen valami, de mégis minden kiszámítható és több rész telik el úgy, hogy nem is szólt semmiről. Nagy kár, mert az alaptörténetben nagy potenciál rejlene, jobb színészekkel és jobb forgatókönyvvel igazi sikersorozat válhatna belőle. De így sajnos az első évad egy tinisorozatra hajazó, erőtlen próbálkozás lett.

 

Szekáry Zsuzsanna