Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig – Ajánló

2020.07.16

Különleges dokumentumfilm-sorozatot készített és tűzött műsorára a Netflix. A legendás Chicago Bulls kosárlabda csapatot mutatja be izgalmas archív felvételekkel, valamint számos akkori és mai riporttal. Lenyűgöző emberi teljesítmények, kudarcok és felemelkedések, egy hihetetlen történet...

 

jord2.jpeg

Pippen és Jordan a pályán kívül is jó viszonyt ápoltak. Forrás: orszagut.com

Hihetetlen emberi történetek elevenednek meg, világklasszisok születnek a szemünk előtt, izgalmas meccsek, tragédiák, mélypontok és hihetetlen magasságok. Mindez egy elfogultsággal cseppet sem vádolható dokumentumfilm-sorozatban, ahol mindenki lehetőséget kap, hogy elmondja a dolgokat a saját nézőpontjából. A Bulls vezetői, edzői, sportújságírók, rivális csapatok tagjai és a Bulls legnagyobbjai mesélnek, amiket régi bejátszások, riportok tarkítanak és támasztanak alá.

Ezen kívül a világklasszisok – például Michael Jordan, Dennis Rodman, Scottie Pippen, Steve Kerr – életét is megismerjük egészen gyermekkoruktól napjainkig a saját, családtagjaik és barátaik, kollégáik, testőreik és edzőik szemüvegén át. Nagyon érdekes, hogy ki, honnan jött, hogyan alakult át a személyisége, milyen célok vezették, hogyan vált világszerte ismert sportolóvá. Azzal is szembesülünk, hogy mekkora nyomás nehezedik rájuk a sajtó állandó zaklatása miatt, vagy mennyire nem könnyű milliók példaképeként helyesen élni.

A készítők láthatóan törekedtek a hitelességre, miközben úgy készítették el a sorozatot, hogy még az is élvezettel nézze, aki nem rajong a kosárlabda sportágért. Egyesek számára zavaró lehet, de egyben izgalmasabbá is teszi a történetvezetést, hogy állandóan ugrálunk az időben.

 

michael-jordan-1.jpg

 

A Chicago Bulls az NBA történetének legeredményesebb csapatává vált. Forrás: sorozatjunkie.hu

Ezen kívül bepillantást nyerünk a sport világának kegyetlen pénzügyi vonatkozásaiba is, hiszen egy ilyen csapat a tulajdonosainak elsősorban befektetés, másodsorban szerelem, ha az egyáltalán. A kőkemény üzleti megfontolások viszont sok esetben nélkülözik a sportszakmai tudást vagy az emberi hozzáállást, ami a csapat teljesítményének hanyatlásához és durva belső konfliktusokhoz vezethet.

A Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig című tízrészes sorozat egy legendás csapat különleges korszakát tárja elénk, nélkülözve a dokumentumfilmekre sokszor jellemző egyoldalúságot vagy vontatottan poros unalmat. Erősen ajánlott nemcsak azoknak, akik gyermekként Jordant kiáltva dobtak kosárra, hanem azoknak is, akiket érdekelnek a versenysportok és a hihetetlen emberi történetek.

Szekáry Zsuzsanna