Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

The Last Kingdom (Az utolsó királyság)

2020.06.15

2015-ben indult útjára a The Last Kingdom című angol sorozat, amely Bernard Cornwell fikciós történelmi regényén alapszik. Az eddig négy évadot megélt sorozatot nem meglepő módon Magyarországon forgatták, az utóbbi két évadba a Netfilx is beszállt. Felemelkedő és lehanyatló királyságok, hősök és galádok egy véres és érdekes történelmi korban.

A történet 866-ban kezdődik, amikor a hét királyságra szakadt Angliát viking hódítók ostromolják. A főhős Uhtred, Bebbanburg ura ekkor még gyermek, akit apja megölése után, a csatában tanúsított bátorsága okán Ragnar earl magához vesz. A fiú bátorságának, eszének és hűségének köszönhetően rabszolgából hamarosan az earl fogadott fiává válik. Miután egy árulás következtében az earl és szinte teljes családja meghal, Uhtred és a szintén szász rabszolga, Brida megszöknek. Ekkor kezdődik Uhtred éveken át tartó, folyamatos, izgalmakkal teli kalandja, amely egész Anglia sorsára hatással lesz. Dióhéjban szerelmek, család, örök barátságok, nagy csaták és hőstettek, árulók és szentek, becsület, csalódás, valamint az identitástudat keresése, melybe sokszor nem is ő maga, hanem az események kavalkádja sodorja.

 

the-last-kingdom-season-4-netflix-renewal-release-date.jpg

Nagy és véres csatákból nincs hiány. Forrás: thetecheducation.com

 

Aki szerette a Vikingek című sorozatot, az Az utolsó királysággal is így lesz. A történet izgalmas, akkor is, ha néha tudtam, hogy mi fog következni. Annak ellenére, hogy nem egy történelmi eseményekhez hű sorozat, a díszletek, a kosztümök, a zene, a keresztény és a viking kultúra bemutatása teljesen hiteles.

 

season_three_skade.png

A viking hitvilágba is bepillantást nyújt a sorozat. Forrás:the-last-kingdom.fancom.com

 

Többek között, amiért szerettem a Vikingek sorozatot, az a szereplők részletes bemutatása, gondolkodásmódjuk, tetteik és mozgatórugóik változásai. Az utolsó királyság fontosabb mellékszereplőiről viszont szinte semmit sem tudni, Uhtred harcostársai mindig ott vannak, nagy a barátság és a hűség vezérük iránt, de, hogy kik ők, arról semmilyen információs nincs.

A szereplők jelleme sem változik még évtizedek után sem. Aki ravasz, sunyi, becsvágyó, vagy éppen becsületes és lojális, az is marad. Ezért kevésbé izgalmasak a karakterek és mindenkiről borítékolható, hogyan viselkedik majd egy adott helyzetben.

 

uh.jpeg

Uhtred minden helyzetben számíthat leghűbb követőire. Forrás: meaww.com

 

Ennek ellenére a sorozat izgalmas, nem ül le, nincsenek töltelék részek, a szereplők ritkán semlegesek. Aki szereti az adott történelmi korszak akkor még kevert szellemiségét, bátran ajánlom, kikapcsolódásnak tökéletes.

 

A negyedik évad előzetese:

 

Szekáry Zsuzsanna