Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vikingek (Vikings)

2018.11.18

Aki szereti a történelmi sorozatokat, az északi viking mitológiát és nem retten meg a véres jelenetektől, annak bátran ajánlom a 2013-ban indult Vikingek című ír-kanadai sorozatot.

 

vikingek-borito.png

 

A sorozat főhőse Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) aki Haraldson (Gabriel Byrne) jarlságában él harcos földművesként kislányával, fiával Björn-el (Alexander Ludwig) és feleségével, a harcos szűz Lagertha-val (Katheryn Winnick). Ragnar viszont az egyre kevesebb zsákmánnyal járó keleti hódítások helyett nagyobb kalandra vágyik, és Haraldson jarl engedélyére fittyet hányva, testvérével Rolloval és egy kisebb csapattal útnak indul nyugatra, hogy népéből elsőként lépjen angol hon homokjára. Így veszi kezdetét a mitológiai írásokból és sagákból filmre lépett hős története, aki immár királyként meghódította Angliát és csapást mért Párizsra. Az izgalmas sorozat Ragnar fiainak életét is bemutatja születésüktől a dicső vagy épp dicstelen halálukig.

 

vikingek-ragnar.jpg

 

 A History Channel első, valóban saját készítésű sorozata azonnal elsöprő sikert aratott, Michael Hirst író történelmileg hű ábrázolásának, izgalmas történeteinek és a karakteres szereplőinek köszönhetően. A mitológiai feldolgozásban számtalan valós, történelmi hős jelenik meg Ragnar mellett, mint Aslaug királynő, aki számtalan saga szereplője, Ragnar testvére Rollo, akiből frank herceg vált, Vasderekú Björn, aki 860-ban portyáján végigrabolta a mediterrániumot, Csonttalan Ivar, eredeti nevén Ivar Ragnarsson 865-től tartotta rettegésben s győzte le az angol királyságokat, melyben apja gyilkosa, Aella király iránti bosszúja is hajtotta, valamint Flóki, Hrafna-Flóki Vilgeröarson, aki hajóácsként és Ragnar jó barátjaként szerepel a sorozatban, a valóságban viszont nagy felfedezőként tartják számon, aki az elsők között lépett Izlandra, majd ott is telepedett le.

 

vikingek-1.jpg

 

Az eddig öt évadot megélt történelmi-kalandsorozat a már említett történelmi hűség mellett hiánypótló módon ábrázolja az északi népek mitológiáját, hiedelemvilágát, rítusait, társadalmi berendezkedését és szokásait, amelyekről átfogó képet nyújt a nézőnek.

 

vikingek-vallasi.jpg

 

A főszereplők egytől egyig izgalmas, sokrétű, mégis esendő karakterek, akik folyton folyvást képesek meglepni belső változásaikkal a nézőket, miközben talpig gázolnak a vérben. Mert a történetből fakadóan, érthető módon sok harc és vér folyik a tévéképernyőn, viszont az erotikus jelenetek nagyon szépen vannak ábrázolva, közel sem olyan szoft pornós stílusban, mint a Trónok harcában.

A Vikingek tartalmas és izgalmas sorozat, kihagyhatatlan a történelmi kalandfilmek kedvelőinek. Tőlem 10/9-es értékelést kapott.

Szekáry Zsuzsanna