Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gourmet kalandozások Budapesten No.01

2018.07.24

Amikor először beszélgettem Zsuzsával arról, hogy írnék a KultBummra, megkérdezte, pontosan miről lenne kedvem írni? Ez persze egy olyan kérdés, amire az ember első blikkre nagyjából úgy reagál, mint, amikor azt kérik tőle, meséljen magáról, vagy csak azt, hogy hogy van? Első nekifutásra, néhány másodperc gondolkodás után viszont két dolog is eszembejutott.

 

Az első, hogy szívesen megpróbálnám bemutatni a művészetnek és kultúrának azon szegmenseit, amelyek pénz nélkül, vagy igen kevés tőkével, illetve kaotikus időbeosztás mellet is elérhetőek, megtekinthetőek, megtapasztalhatóak. Vagyis szeretnék olyan dolgokról írni, amik érdekesek lehetnek olyan embereknek, akik szívesen művelődnek, viszont adott esetben igen is anyagi terhelést jelenthet nekik akár egy pár ezer forintos belépő is. (Egyetemistaként ezt én is tapasztaltam.)

A második, ami rögtön eszembe jutott az étkezés/mozgás kis hazánkban igen siralmas kultúrája, és az a tény, hogy a kifejezetten fogyókúrás, vagy high-class gourmet tematikájú lapokon, illetve blogokon kívül senki nem foglalkozik ezekkel a kérdésekkel. Pedig úgy gondolom ez is a kultúrához tartozik. Elég furcsa dolog számomra, hogy más tekintetben – talán túlzottan is – igényes emberek egyáltalán nem foglalkoznak az étkezésükkel, illetve a kellő mennyiségű testmozgással.

Úgy döntöttem tehát, hogy igyekszem legalább kétheti egy-egy olcsó vagy ingyenes programajánlót, és egy étkezéssel, sporttal kapcsolatos cikket írni.  Ezutóbbiból kifejezetten szeretnék egy rovatot készíteni, amelynek címe Gourmet kalandozások Budapesten, és minden alkalommal bemutatok egy-két olyan vendéglátóipari egységet, amit ismerek, próbáltam, és azt gondolom, az ember jól jár, ha ott költi el a pénzét.

Fontos szempontnak találom, hogy egy részről változatos legyen ez a rovat, tehát vegán, illetve húsimádó éttermeket, indiai vagy épp japán konyhákat, és remek pubokat is be fogok mutatni. A másik fontos szempontom, hogy igyekszem árkategóriákat megjelölni, hogy tudjátok, mire számítsatok, ha ellátogattok egyik vagy másik helyre. Ehhez hozzá kell tegyem, hogy igyekszem kifejezetten nem a turistavadász, és ebből kifolyólag magyar pénztárcához mérten overpized helyeket promózni. Semmi bajom ugyanis azzal, ha valaki kizárólag a Karavánból akar eszegetni, minden joga megvan hozzá, de ár-érték arányban 100%-ra tudom mondani, hogy lehet jobbakat is találni, és nekik amúgy is megvan már a kellő marketing, nem kellek még én is a promóhoz. Természetesen, ha akad olyan, ami megéri a pénzét, azt is ajánlani fogom.

A következőkben tehát ezalkalommal három olyan vendéglátóipari egységet fogok bemutatni, amit teljes szívből csak ajánlani tudok. Ezalkalommal ez egy kocsma, egy vegán étterem, és egy csepeli kis étterem, ahol remek sushit ehettek!


 

 

Mélypont presszó

 

melyponjt-presszo.jpg

 

A Mélypont a Magyar utcában található, mindössze pár percre az Astoria-tól illetve a Kálvin tértől. A dizájn viszonylag minimalista, a régi, igazi romkocsmák hangulatát idézi a kis pincehelyiség az abroszos asztalkákkal és fából készült székekkel. Azért persze itt is megállhatunk egy percre, a beltér egy részét, egészen pontosan a falfestést egy már a KultBummon is bemutatot fiatal képzőművész, Sipos Barnabás munkáját dicséri, természetesen a hely szellemiségét tükrözve, ezért senki ne számítson olyan volumenű freskókra, mint amilyenek a Supersonic Blue Hell and Kvult-ban látható művei.

Ha túllendülünk a kommunista korszakot idéző enteriőrön, akkor még egy dolog van, ami igen hamar fel fog tűnni a hellyel kapcsolatban: irtó jó áron árulnak minőségi italokat.  Több mint 150 féle whiskey közül választhatunk, és bizony emlékeim szerint egy 4 centes alap Laphroig-ért mindössze 900 forinttal tartozunk. Rumokból, vodkákból is hasonlóan jó a kínálat, ha valaki kóstolgatni szeretne, érdemes ellátogatni többször is. A sörök szerelmeseinek is kedvez a hely: az őszi-téli csúcsban 16 csapról csordogálnak príma magyar kézművessörök és szemben más kézműves sörözőkkel itt egy korsót nagy átlagban 500-1000 forint körüli összegért kaparinthatunk meg. A hely egyébként a többféle ízesítésű és igen olcsó macifröccséről lett híres az egyetemisták körében, viszont a hatalmas és igen minőségi kínálat miatt óva intek bárki attól, hogy csak ezért látogasson ide.

Nem az a hely, ahova randizni kell menni. Alapvetően erre nem igazán alkalmas, hacsak nem vagytok óriási sör vagy whiskey gourmet-ék mindketten. Azt tanácsolnám, hogy pár, vállalkozó kedvű, valóban minőségre szomjazó baráttal látogassatok el ide, aki nem feltétlenül puccos belvárosi helyeket, hanem igazi minőséget, valódi, nem vizezett négycenteseket, és jófej, hozzáértő kiszolgálást keres, méghozzá messze a legjobb áron a belvárosban.

 

Facebook:
https://www.facebook.com/melypont/

 


Menyország szíve Biobolt Organic Health Food & Coffe

 

mennyorszag-szive.jpg

 

Ha magad is vegán vagy, a rajongója leszel. Ha csak szeretnél enni egy jót egy vegán barátoddal, imádni fogod. Hidd el, nem fog hiányozni a bacon se.
Ez az az étterem, ami sokkal, de tényleg sokkal többe tud, mint azt első blikkre az ember gondolná. Magam sem gondoltam volna, hogy épp a Keleti pályaudvar mellett találok egy ilyen csodás kis étteremet, és őszintén szólva a név is kissé hatásvadásznak tűnt első körben. De jó hír: egyáltalán nem hatásvadász, szuperolcsó – plane az organikus helyekhez képest általában – a kaja mesés, a kiszolgálás csodás, tényleg úgy érzed magad itt, mintha a kedves barátod nagymamájához ugrottál volna el egy ebédre. És az étel minden ízében egészséges, nagy hozzáértéssel, gondosan válogatott alapanyagokból készítik.
Egy édes-kedves ázsiai pár üzemelteti a helyet, és ha van még a vendéglátásban mint szakmában szív vagy lélek, na annak a 90%-a náluk kettőjüknél van.

A napi menüt aznap találják ki, az alapján, hogy mi az amit a piacon frissen találnak. Mantráznak miközben főznek, szóval itt tényleg szeretettel készül az ételed. Ami egyébként vegán ételhez mérten, sőt bármilyen ételhez mérten abszolút zseniális! Mint azt az előbb kiemeltem az ár is nagyon rendben van, egy komplett menüért alig fizetsz többet 1000 forintnál, és nem kis adagokról beszélünk. Mindenképpen ajánlom, többek között akkor is, ha bármiféle ételintoleranciával rendelkezel, mert például tejtermék vagy tojás tuti hogy nem kerül az ételedbe, és abban is biztos lehetsz, hogyha a gluténnal vagy a mogyoróval lenne bajod, és rákérdezel, hogy van-e esély arra, hogy ilyesmivel érintkezett az ételed, akkor ötször fogják ellenőrizni, hogy biztos ne legyen gond. Az ázsiai ízek kedvelőinek is melegen ajánlom!
Ha vega vagy vegán vagy: na akkor ide fogsz szokni!

 

Facebook:
https://www.facebook.com/mennyszivbio/

 

 

La-Guna étterem & Mori Sushi Bár

 

lagunaetterembudapestpicture255057_std.jpg

 

Csepelen található a kedvenc sushi bárom. Igaz, egy picikét utazni kell érte, de hidd el, megéri. Elég, ha annyit mondok, hogy egy 46 darabos, hatalmas sushi válogatás, ami négy felnőttnek is bőven elég, és tényleg mindennel meg van pakolva nincs 13 ezer forint? Tudom, hogy ez első hallásra soknak tűnhet, de ha vetünk egy pillantást Budapest más sushi-lelőhelyeinek árlistájára, hamar rájövünk, hogy ez igenis az olcsó kategória. A legolcsóbb, még mindig 12 darabos válogatáshoz egyébként már 1500 forint alatt hozzájuthatunk.
A hely maga kissé családi házra emlékeztet, talán annak az alsó szintjéből lett kialakítva, de igényes és dizájnos is. A Szent Imre térnél leszállva a hévről pár perc alatt meg tudjuk közelíteni a helyet. A kiszolgálás zseniális, a pincérek kedvesek, barátságosok, tudnak beszélni az ételekről. A sushijuk véleményem szerint Budapest legjobbja, ár-érték arányban meg pláne.

Ezzel pedig még nem zárult le a pozitív vonatkozások sora. Ellentétben ugyanis a legtöbb olyan hellyel, ami szervíroz sushit, ezen a helyen nem csak ázsiai fogásokat, hanem európaiakat is tartanak. Azaz, ha te imádod a japán konyhát, de olyannal mennél, aki kifejezetten nem? Semmi gond. A La-Gunában mindketten találni fogtok olyan ételt, amit szívesen fogyasztotok. Külön kiemelném, hogy koktélokat is válaszhatunk magunknak az étel mellé, méghozzá nem is rosszakat, és nem csak a mojito-sexonthebeach-tequilasunrise édeshármasából.

Ha esetleg közel laksz, mindenképp nézz be, ha más nem, valami különleges alkalom kapcsán, ha nem, akkor is azt mondom, hogy fél óra utazást abszolút megér az életedből, ha sushizni szeretnél, hogy ne kétszer annyiért egyél fele olyan jó ételt a belvárosban.

 

Facebook:
https://www.facebook.com/lagunaetteremcsepel/

 

 

Remélem, kedvet kaptatok valamelyik helyhez. A következő alkalommal igyekszem majd az ételintoleranciával szenvedőknek, illetve a húsimádóknak kezdvezni, ezen felül azt is megtudhatjátok, hol érdemes koktélozni Budapesten.

 

Sophie