Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gourmet kalandozások Budapesten No.02

2018.08.15


Mint azt az előző cikkben megígértem, ez alkalommal a húsimádóknak szeretnék kedvezni. Végül úgy döntöttem, a koktélos kalandozásokat kicsikét félretenném, és egy következő cikkben értekeznék arról, merre érdemes Pina Coladat szürcsölgetni – nyárzárónak szerintem éppen optimális is lenne ez a téma – így jelen cikket kifejezetten azoknak ajánlom, akik szerint ami nem hús, az köret.

 

firpoburger2.jpg

Fotó: firpobar.hu

 


Őszinte leszek, jómagam nem vagyok akkora húsevő. Ez valószínűleg a génállományomból következik, ugyanis feltehetőleg ritka béna vadász lettem volna, szóval ha pár évezreddel korábban születek, nem sűrűn jutottam volna ilyen csemegéhez. Éppen ebből kifolyólag viszont ritka finnyás vagyok a húsételekre. Most három olyan helyet választottam ki nektek, ahol bármikor nyugodtan ehettek, még akkor is, ha alapvetően nem vagytok oda a kifejezetten húsos dolgokért.MeatologyMint ahogy a neve is mutatja, a Meatology elég erősen ráfekszik a húsos ételekre, vegának vagy vegánnak épp ezért nem ajánlanám. Vannak persze olyan fogásaik, amiket így is el lehet fogyasztani, de viszonylag kis számban találhatóak az étlapon. Nem is az a hely, ahol érdemes nekikezdeni egy szénhidrátmentes diétának. A Meatologynak két üzlete van, a régebbi, kisebbik a Bajcsy-Zsilinszky út 15/C alatt, míg a nagyobb, újabb, és egyábiránt családbarátabb verzió a Haris közben.
Mindenképp érdemes benézni, több különböző hamburgert, illetve magyaros különlegességeket is árulnak, - például mangalica kolbászt -.
Amiért viszont tényleg érdemes odamenni: a steak. A steak, na az igen világi ezen a helyen.  Ár-érték arányban sem rossz egyébként, érdemes előre felkészülni rá, hogy több mint fél kilós hússzeleteket tesznek elénk, viszont nincs problémájuk azzal, ha felezni szeretnénk. Köretet többfélét is választhatunk a húshoz, viszont érdemes a seasonal side-ra menni, mert az harmonizál a leginkább egy jó steak ízével. (Egyébként húsból is kétféle közül válaszhatunk.)

 

meatology-burger.jpg

Fotó: burger.blog.huPirog-da!A Pirog-da! egy szerintem egészen fantasztikus kis büfés kezdeményezés a XV. kerületben. A szláv konyha alapjait öltöztetik jóval modernebb köntösbe. Sok mindent elmond arról, hogy mennyire jó a hely, hogy a nem túl frekventált elhelyezkedés, és az egyáltalán nem észveszejtően hosszú vagy éjszakába nyúló nyitvatartás, valamint a Kelet-európai konyha alapvetően igen megosztó jellege ellenére is 4,5-ös az értékelése a TripAdvisor-on. Mondjuk ki, ez nem kis teljesítmény egy pici, külvárosi helytől. És hogy miért rankelik az emberek ennyire jóra? Itt van a legjobb csevapcsicsa a városban! Bárki aki evett már valaha egy igazi román micset, vagy egy jó kis balkán csevapcsicsát, picikét csalódott lesz, amikor megkóstol egy magyar verziót, horror áron a belvárosban. De nem a Pirog-Da!-ban! A pirog is isteni, mint mondtam, tradícionális ízek, modern dizájn. Na és azért ott van a juhtúrós sali is, ha megunnánk a húst. Abszolút megéri buszozni érte egy picit, legalább egyszer.

 

 

pirogda.jpg

Fotó: pirog-da.hu

 Firpo burgerIgen sokat vaciláltam azon, hogy tegyek-e ide kifejezetten hamburgerezőt. Na és ha igen, melyiket? Végül úgy éreztem, noha ez a topic külön is megér egy misét, talán senki nem tépi le az arcomat, ha ha egyszer csinálok egy másik válogatást is, és akkor, tekintettel arra, hogy itt már megadtam a Firponak a – jól megérdemelt – promót, más helyeket emelek ki, más szempontok alapján. Azért döntöttem a Firpo mellett, mert ár-érték arányban nagyon rendben van, házhoz is szállítanak és alapvetően képesek mindig ugyanazt a minőséget hozni. Ráadásul a kiszállítás a legnagyobb csúcsidőben is elég gyors, és még a kommenteket is mindig elolvassák (és aszerint is cselekszenek). Szóval, tényleg csak ajánlani tudom. Jelenleg két üzeletük van a VII. és a X. kerületben, így a város viszonylag nagy részét le tudják fedni. A burgerek klasszak, a választék széles és a netpincer.hu-n is megtalálhatjuk őket pár kattintással. Ha a saját oldalukon tájékozódnánk, akkor egyébként egy elég vagány, részletes és egyértelmű allergéntáblázatot találunk minden étel neve mellett. Tudom-tudom, ennek alapnak kellene lennie, de igen sok helyen továbbra sincs ilyen. Külön kiemelném, hogy a legolcsóbb hambijuk, ami azért igencsak nem a Mekis dizájn, alig több mint egy ezres. Árulnak egyéb dolgokat is, például tortillákat, ha valakit nem mozgat annyira a burger. Szóval ha egy otthon lazulós estére vágytok, na meg egy jó hambira, akkor ez egy tökéletes választás!
 

firpo-burgerjo.jpg

Fotó: Street-Food.huA következő cikkekben gluten-meg-minden-mentes kajáldákat, jó koktélbárokat, kiülős-és kulturális programlehetőséget kínáló helyeket, illetve burgereseket és vegán éttermeket ajánlok majd nektek.

 

Sophie