Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

"Évek óta szerettem volna egy „versdivatbemutatót” rendezni"-Interjú Viola Szandra költővel

2018.04.06

Viola Szandra költőnő 2017-ben, a Könyvhéten útjára indította az országos „Viselj verset!” kampányt, amelyben lemosható verstetoválásokat tervezett; amely a 2017-es év legmenőbb kollekciójaként debütált.  A szokatlan performanszairól is ismert költő ezúttal, a „Viselj verset!” mozgalom második állomásaként, április 11-én a Hungarikum Élményházban minden eddiginél látványosabb irodalom-népszerűsítő akciót szervez: egy különleges irodalmi fashion show-t. Kezdeményezéséhez olyan kiváló művészek csatlakoztak, mint például Xantus Barbara, Lázár Balázs, Tallián Mariann, Sipos Judit, H. Varga Tamás, Blaskó Borbála és Pindroch Csaba. Ennek kapcsán beszélgettünk Viola Szandrával.

 

szandra-fashion.jpg

Fotó: Bakonyi Tibor

 

Eddig főleg a bőrfelszínre írtál, hogyhogy most ruhára?

Egyrészt már évek óta szerettem volna egy „versdivatbemutatót” rendezni, a Hungarikum Élményháznak hála ez a vágyam most végre teljesülhet. Ezen kívül a divat, a ruha általi kifejezés sem áll olyan távol a testverseléstől, magától értetődő módon megjelenik a ruha és a test kapcsolata. Az ember a ruháját gyakran váltja, de mindig ugyanarra a testre ölti fel, nagyon érdekes módon szervesül önazonosságtudatunkba a ruha. A szépítkezés, sminkelés, öltözködés, ruhaválasztás egyúttal a saját test birtokbavételét is jelenti, és elgondolkozhatunk azon is, hogy a ruha is testmetafora-e?

 

szandra-kozep.jpg      testreszabas.jpg

Fotók: Nánási Pál

 

Április 11-én Rakovics Borbála Luca, jelmeztervező és a színművész modellek segítségével igyekszünk majd test és ruha egymásra visszaható kapcsolatát is megmutatni, ezen kívül pedig- természetesen- a versek gazdag jelentését, sokféle értelmezhetőségét igyekszünk a performansz során kiaknázni.

 

Kik az alkotótársaid?

A jelmeztervezőt már említettem, az ő munkájának nagyon sokat köszönhetünk, ezen kívül színművészekkel dolgozom: Xantus Barbarával, Lázár Balázzsal, Tallián Mariannal, H. Varga Tamással, Sipos Judittal. Pindroch Csaba és Blaskó Borbála Harangozó-díjas táncművész, a koreográfiában segít, dramaturgiai tanácsokkal pedig Nagy Mónika Lea lát el.

 

Hogy kell egy versdivatbemutatót elképzelni?

Sok mindenben hasonlít egy hagyományos divatbemutatóhoz, azzal a különbséggel, hogy itt, a ruhákon kívül  a versek is nagyobb szerepet kapnak, mind hallható, mint látható formában. A bemutatott ruhák, jelmezek pedig ugyanúgy karaktereket szimbolizálnak, mint egy színházi előadás alkalmával, a többi részlet, azonban, egyelőre, április 11-ig még maradjon meglepetés.

 

ir-fashion3.jpg

Fotó: Bakonyi Tibor, modell: H. Varga Tamás színész

 

Mekkora munka egy ilyen, rendhagyó irodalmi –és fashion showt tető alá hozni?

Közel két hónapja dolgozunk a költészet napi irodalmi divat-esten, nagyon sok lépést kell tenni, mire az ötlettől eljutunk a megvalósulásig. Örülök, hogy a Hungarikum Pódium és Élményház a közös műhelymunkához is teret és időt biztosít. Íróként, kötőként többnyire kénytelen vagyok magányosan dolgozni, most viszont érzem, hogy hogyan csiszolódom napról napra én is, mások tudása mellett, amit nagyon élvezek!

 

Előadás vagy performansz? 

A performansz mellett döntöttünk, ez a műfaj ugyanis ritkábban jelenik meg Magyarországon, bár kiállításmegnyitókon, fesztiválokon időnként találkozhatunk vele. Van egy valamelyest kötött forgatókönyvünk, mégis több esélyünk van, hogy bizonyos részletek a helyszínen szülessenek meg, ezáltal nagyobb hangsúlyt kapjon a jelenlét intenzitása, minél inkább megőrizhető legyen az alkotás elevensége és persze a performansz műfajára jellemző jegyek is érvényesülnek, úgy, mint a konceptualitás, az erőteljes vizualitás és a saját testre való reflektálás. Ezen kívül a beszélgetés, a performansz közös feldolgozása a nézőkkel,  a meghívott írókkal: Szabó Borbálával és Nényei Pállal is az esemény szerves részét képezi, ezért minél interaktívabbá szeretnénk tenni a program ezen részét is.

 

ir-fashion.jpg

Fotó:Bakonyi Tibor, modell: H. Varga Tamás színész

 

A performanszaidon te magad is szerepelsz, ezúttal is láthatnak téged a produkcióban?

Egy rövidebb időre én is feltűnök majd a színpadon, a komolyabb színészi munkát igénylő feladatokat azonban professzionális színészekre bíztam, a rendezés javarészt az én munkám volt, amelyhez azonban szintén sok segítő tanácsot kaptam.

 

szandra-fashion1.jpg

Fotó: Bakonyi Tibor, modell:Viola Szandra

 

Hogyan készülsz a performanszra? Vannak kételyeid?

Feltettem magamnak például azt a kérdést, hogy egy –egy alkalommal a saját ruhám tekinthető-e önarcképnek?  Egy önarcképnek, testképnek milyen távolságot kell felvennie önmagamtól ahhoz, hogy életszerű maradjon, mégis kívülről ragadhassam meg a „testben levést.” Ez elsőre paradoxonnak tűnhet, pedig csak tükör, tükröződés, illúzió, mint maga a divat, a színház, a költészet, s talán maga a világ is. Ezekre a kérdésekre is választ keresek a részvétel során…

 

szandra-fashion2.jpg

Fotó: Bakonyi Tibor, modell: Viola Szandra

 

Részt vettél a ruhák tervezésében?

Rengeteg alapötletem volt, ahogy, Rakovics Borbála Luca jelmeztervezőnek is, de szerencsére könnyen megtaláltuk az összhangot, közösen válogattuk ki a legjobb megoldásokat. Én inkább álmodozó vagyok, de hallgattam az ő szakmai érveire is, hogy mi az, ami a gyakorlatban is működőképes és viszonylag rövid határidőn belül is megvalósítható. Az ötletelésen túl, hatalmas munka volt megvarrni ezeket a ruhákat, ami Luca keze munkáját dicséri.

 

ir-fashion2.jpg

Fotó: Bakonyi Tibor, modell: Sipos Judit színésznő

 

KultBumm