Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A csillagok szerelmese – interjú Kürtös Anna képzőművész-zeneszerző-énekesnővel

2018.03.06

Kürtös Anna képzőművész-zeneszerző-énekesnővel beszélgettünk az önmegismerés vágyáról, a tudatalattiról, spiritualitásról, alkotásról. Az interjút Szekáry Zsuzsanna készítette.

 

kurtos-anna-profil.jpg

 

KultBumm: Nagyon sokoldalú művész vagy, minek köszönhető a szerteágazó érdeklődési köröd és az alkotói vágyad?

 

Az összes tevékenységem egy tőről fakad. Egy vágy hajt mindent, amit csinálok: az önmegismerés vágya. Gyermekkoromtól kezdve ez motivált. A delphoi Apollón-templomnak is ez volt a felirata: ismerd meg önmagad, és megismered Istent, és a világot! Én is így voltam, és vagyok ezzel.

 

akashajo.png

Akasha

 

 

Öt éve kezdtem el festeni, amivel önmagamat is megleptem, mert akkoriban másfél év alatt kizúdult belőlem tíz kép. Előtte nem tanultam rajzolni, és nem tanulmányoztam sem a kortárs képzőművészetet, sem az elmúlt korok festészetét. A lélek egy leheletfinom szövevény. A legkisebb dolog is befolyásolhatja, és én mindig  arra törekedtem, hogy amit festek, az teljes egészében belőlem fakadó, egyedi alkotás legyen. Leginkább azért, mert a festés számomra önismereti út.

 

A festményeim nagyon színesek, arra a pszichedelikus stílusra emlékeztetnek, melyet a köztudat általában tudatmódosító szerek használatával kapcsol össze. Emiatt fontosnak tartom említeni, hogy sohasem használtam ilyesmit. A képek úgy jönnek elő belőlem, ahogy bennem vannak. Addig érintetlenek, félig a tudatalattim homályába veszve. Amikor elkezdem őket festeni, akkor a tudat reflektorfényébe kerülnek, és magam is rácsodálkozom a teremtményeimre. Kompozíciót csak minimálisan tervezek előre. Körülbelül félidőben szokott kiderülni, mi is az adott képem témája. Ami a technikát illeti, akrillal festek, vászonra, vagy farostra, de mostanában beleszerettem az akvarellbe is. Képeket megrendelés alapján is festek – ez esetben természetesen a megrendelő elképzeléséről szeretnék minél többet megtudni, hogy valóban azt készítsem el, amit megálmodott. Szívesen festek  falra is: ha valaki a lakását szeretné feldobni egy hangulatos faldekorációval, bennem lelkes partnerre talál!

 

szemtanujo.png

Szemtanú

 

 

KultBumm: Mik a visszajelzések, milyen hatást váltanak ki az emberekből a képeid?

 

Tapasztalatom szerint a képeim erős hatást tesznek az emberekre. Sokakat a színek gazdagsága gyönyörködtet, ahogyan megjelenik egy-egy téma. Másokat elgondolkodtat, hogy mennyi mindent lehet a festményeimbe belelátni. Talán azért van ez, mert valóban olyan mélyről hozom fel őket, ahol másokkal is közösek a gyökereim. Én azt hiszem, igazán mély hatást azokra tudnak tenni ezek az vallomások, akikkel közös spirituális úton haladok, és ebből fakadóan az „emlékeink” is lehetnek közösek. Hiszek a lélek újra testet öltésében, és a lelkeket magában foglaló, nagyobb lélekcsoportokban. Közel áll hozzám az az ősi hagyomány, melyben szervesen kapcsolódik össze a számok, a színek, a hangok világa. Jung szemlélete,  archetípusai, a szimbólumok világa – mind fontos támpontok számomra.

 

negy-elem-jo.png

Négy elem

 

KultBumm: Mióta jársz tudatosan a spiritualitás útján? Hogyan és mitől „ébredtél fel”?

 

Az önismeretem leghűbb társa gyermekkoromtól kezdve a csillagos égbolt.  Először nyolc-tíz évesen a csillagászat és a sci-fi szippantott magába, azután a spiritualitás, így gyorsan kapcsolatba kerültem az asztrológiával, és ez a szerelem máig is tart. Igaz, hogy teológusként végeztem az egyetemen, de messze másképp gondolkodom az élet dolgairól, mint sok ember, így ez a világkép nem tudott az enyémmé válni. Tanultam ezután asztrológiát, grafológiát, kineziológiát, de az asztrológia nőtt a legjobban a szívemhez.

 

 

Tavaly év vége felé elindítottam a Facebookon Csillaglabirintus – Asztrológia című oldalamat. Amint megérik bennem egy gondolatmenet, felteszem oda egy cikk formájában, hogy ily módon másokkal is megoszthassam, hogyan látom a világot. Asztrológiai tanácsadást személyesen is vállalok: ha valaki elakadt, vagy döntéshelyzetben van bármilyen életterületen, hozzám nyugodtan fordulhat. Számomra a tanácsadás lényege az, hogy a kérdező megismerje önnön mozgatórugóit, és ezáltal jobban átlássa az adott szituációt, amiben benne van. Nem csak az fontos számomra, hogy önmagamat jobban megismerjem, hanem az is, hogy mások is jobban megismerjék önmagukat, mert a bennem élő „próféta” azt mondja, hogy ez az egyetlen út egy jobb világhoz.

 

termekenyseg-mandalajo.png

Termékenységi mandala

 

 

KultBumm: Hogy kerültél kapcsolatba a zenével? A zenei ihletet szintén a tudatalattidból és a spiritualitáshoz fűződő kapcsolódásodból nyered?

 

Ugyanazt a belső utazást élem meg a zeneszerzésnél is, mint a festésnél, annyi különbséggel, hogy részesültem zenei képzésben. Gyermekkoromban jártam zeneiskolába, ami az összhangzattan elsajátítása miatt mindenképpen hasznos volt. Így egyáltalán nem okoz gondot a dalaim meghangszerelése fúvósokkal, vonósokkal, húros és ütős hangszerekkel. De amióta felnőttem, ritkábban hallgatok zenét, inkább a csöndet szeretem. Ha nem lenne körülöttem csend, sose hallhatnám meg azokat a dallamokat, amelyek bennem öltenek testet.

 

A zenéimet zenekarommal, a világzene stílusban megszólaló Anu Maurival adjuk elő. Nem volt könnyű megtalálnom a megfelelő zenészeket, akikkel közösen haladni, és fejlődni is tudunk. Sok évbe telt, míg kialakult a csapat, és a zenéim végre megközelítőleg úgy szólaltak meg, ahogyan megálmodtam őket. A zenekar másik énekese, Baranyi Tamás is ír dalokat a zenekar számára. Kettőnk muzsikája különös légkört teremt. Az elmúlt években kétszer léptünk fel az Everness Fesztiválon, valamint koncertet adtunk a Sziget Fesztiválon, és a Samsarán is. Zenénk spirituális útkeresések és önvallomások mozaikjaiból épül fel, néhol keleties, néhol ír-kelta, máshol ambient, helyenként pedig középkori, gregorián motívumokkal. Nagy tisztelői vagyunk a Dead Can Dance együttesnek, valaha az ő nyomdokaikon indultunk el.

 

A zenekarunk első nagy albuma meghallgatható, és akár támogatható is, a Bandcampen keresztül. Első klipünk, a Szerelem - melyet tavaly karácsonykor készítettünk -, megtekinthető a Youtube-on. A Facebookon tartjuk a kapcsolatot az érdeklődőkkel, és ott adunk hírt a legközelebbi koncertjeinkről. Ami már biztos, hogy 2018 nyarán ismét fellépünk az Everness fesztiválon, és a Napszarvas fesztiválon is koncertet adunk. Szervezés alatt vannak még egyéb fellépések is.

 

 

A legtöbb dalunk szövegét is magam írom, régebben verseket is írtam. Egy kisebb kötetnyi rímem pihen régóta a szekrényemben, a novelláimmal békés egyetértésben. Tervezem őket egy nap életre hívni, de talán egy következő életszakaszban, ha eljött az idejük.

 

Kürtös Anna festményeinek facebook oldala:  CsillagMúzsa –  Visionary Art of Anna Kürtös

Az Anu Mauri zenekar facebook oldala:  Anu Mauri

Első albumuk: anumauri.bandcamp.com

Kürtös Anna asztrológiai cikkei a facebookon: Csillaglabirintus - Asztrológia

 

 

 

Fotók: Kulcsár Béla