Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A légtánc és az előadóművészet szerelmesei

2018.01.31

 

Virga Tímea színésznőt kérdeztük az újcirkuszi CommandARTe Társulat létrejöttéről, darabjaik felépítéséről, inspirációkról, jövőbeli terveikről. Az interjút Szekáry Zsuzsanna készítette.

 

command.jpg

KultBumm: 2015 tavaszán nyolc tehetséges és magasan kvalifikált fiatal úgy döntött, hogy alapít egy újcirkuszi társulatot CommandARTe néven. Vannak köztetek színészek, artisták, táncosok és koreográfusok. Hogy jött az életetekbe a cirkuszművészet szeretete és egy saját társulat alapításának ötlete?

timi.jpg

 

Azt hiszem ez egy nagyon hosszú folyamat eredménye volt.

Mindhárman a művészet különböző területén dolgoztunk, André Rolland artista, rigger, Nagy Zsuzsi színházi táncos, táncpedagógus, én pedig színésznőként a Gárdonyi Géza színházban játszottam. Ez egy sorsszerű találkozás volt hármunk között, amiből szinte rögtön körvonalazódott az, hogy nekünk fealdatunk van egymással. A hármunk különböző energiáját az újcirkusz műfajában tudtuk egyesíteni, ahol egyszerre van jelen a mozgásszínház, az artistaművészet és a színház. Rolland ötlete volt először a társulat, amin személy szerint én nagyon sokáig vivódtam, mert tudtam, hogy mekkora feladatot és felelősséget jelent egy társulat vezetése, de egyre többen csatlakoztak és támogattak minket, így egyszer csak arra eszméltünk, hogy ez az állom valósággá vált.

 

KultBumm: Fellépéseitek alkalmával nem csak egy műsor biodíszletei vagytok, hanem saját produkciót adtok elő, a koncepcióhoz illő kosztümben, zenére, miközben elmeséltek egy szituációt vagy történetet. Milyen elemekből épül fel egy darabotok? Gondolok itt például a táncra, színészetre, tissue-ra, karikára, tűzre.

 

Huh! Nagyon felkészült vagy, igen jól mondtad, műsoraink leginkább a levegőakrobatika elemeire épülnek, ahogy említetted a különböző eszközöket, tisue, karika, hammock, kocka és gurtni, mellyek a mi felfogásunkban a tánc a talaj és partnerakrobatika által válnak teljessé. Előadásaink még attól is külünlegesek, hogy a prózai és énekes szerepeket képzett színészeink játsszák. 

command1.jpg

 

KultBumm: Hogyan születik meg egy-egy darabotok? Miből merítetek ihletet? Körülbelül mennyi idő telik el az alapötlet kitalálásától a színpadra állítható mű létrejöttéig?

 

Van hogy azzonnal érezzük, ha az egyikünk jól megfogható ötlettel érkezik, de olyan is van, hogy hetekig vagy hónapokig formálodik egy gondolat mielőtt az ténylegesen beépül egy színpadi műbe. Ez főként abból ered, hogy nagyon széles körű a látásmódunk. Volt, hogy egy klasszikus irodalmi művet vettünk alapul (Molnár Ferenc: Liliom), és volt, hogy az élet szülte abszurditásból születtet egy egész estés előadásunk (Kaleidiszkop, avagy az Aranyhalat Tojó Tyúk).

 

command3.jpg

 

KultBumm: Mindannyian több projektben is dolgoztok, a CommandARTe-t, hogyan jellemeznétek, munka, hivatás, szerelem, hobbi, életérzés vagy ezeknek a keveréke?

Hobbiként semmiképpen nem, ha belegondolok 24 órából 24 órát tölt ki az életünkből, és itt még nem is beszéltem arról, ha valamelyikünket elszolítja a saját hivatása, értem ezt a filmes munkáimra, vagy Rolland színházi koreográfusi munkáira,  Zsuzsi pedig a Modern Tánccsoportok Magyarországi Szövetségének pontozóbirája. Ez nekünk hivatás és szerelem is egyszerre.

 

command2.jpg

KultBumm: 2018 tavaszán egy újabb nagy dobásra készültök. Elárultok erről valamit?

Jók az értesüléseid.

Igen, egy új darabbal készülünk, ami a hét bűn, és a hét erény témáját járja körbe klasszikus mesék pszichológiai hátterét boncolgatva.

Például, hogy fagyhat halálra egy 9 éves kislány az utcán, hogy választhatja egy apa a saját életben maradását a gyermekei helyett, hogy lehet egy 40 éves nő egy 12 éves fiú szeretője, menyit érhetett a művészet egy kétkezi munkás szemében?

 

command4.jpg

 

KultBumm: A társulat egy saját helyet is működtet Budapesten Commandarte Stúdió néven, ahol a táncművészet és a légi akrobatika ötvözéséből létrejött mozgásformát tanítjátok és népszerűsítitek. Meséljetek a stúdió létrejöttélről és működéséről.

 

2015. szeptemberében nyitottuk meg a  Stúdiónkat Budapesten,  ahol különleges óratípusok (silk, karika, zsonglőr, akrojóga, kézenállás ) közül válogathatnak az edzeni vágyók, emelett folyamatos próbahelyet biztosít a Társulatnak.

 

KultBumm: Mik a jövőbeli terveitek?

Jelenleg teljes gőzzel zajlanak a próbák.

A többit pedig majd meglátjátok :)

 

A CommandARTe Társulat munkáját itt tudjátok nyomon követni: https://www.facebook.com/cirkusz/

Ha kedvet kaptál a légtánchoz: https://www.facebook.com/legtanc/