Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az Egri Road Beatles Múzeum

2019.05.09

Az élőzenei koncerteknek rendszeresen otthon adó Sgt. Pepper’s Cafe & Bar Budapestben zajlott John Lennon, Paul McCartney és George Harrison első zenekara, a The Quarrymen első hazai koncertjéről szóló sajtótájékoztató. Az eseményt a 2019. május 12-én Egerben szintén fellépő The BlackBirds nyitotta meg egy Beatles dallal, ezt követően Peterdi Gábor, az Egri Road Beatles Múzeum egyik tulajdonosa elmondta, a múzeum negyedik születésnapját ünneplő hétvége fő attrakciójaként érkeznek a gombafejekkel anno együtt zenélő, máig aktív banda tagjai, hogy felidézzék a legendás zenekar tagjaival töltött közös időket. A múzeum egyik alapítójával  Peterdi Gáborral beszélgettem a négy éves Egri  Road Beatles Múzeumról és az Egerben fellépő THE QUARRYMEN  május 12.-i koncertjéről.

 

 Honnan jött  az ötlet a múzeum alapítására?

 

1978 végén  láttam az Egy nehéz nap éjszakája című filmet - akkor voltam kilenc éves, ami óriás hatással volt rám. Olyan korszak  volt, amikor nehezen lehetett bármilyen Beatleshez kapcsolódó információhoz, képhez, zenéhez hozzájutni. A  Beatles teljesen más világot mutatott nekünk, mint az itthoni,  talán ezért is volt akkora hatással az akkori fiatalokra. Sokan  ezért lettek zenészek például a Republic énekese is ezután alapította  zenekarát. Többektől is hallottam hasonló történetet.

Rám úgy hatott, hogy elkezdtem gyűjtögetni Beatles relikviákat és  egyben hozta az angol nyelv  megismerésének szeretetét is -  ezért lettem angol tanár. Elkezdtem gitározni, s a gázsit mindig  a Beatlessel kapcsolatos dolgokra költöttem. Ahogy telt az idő, egyre többen kérdezték: Miért nem rendezel be egy múzeumot?   - Tényleg nem rossz ötlet!  - Most, hogy így mondjátok!

Egy évtizedig zenéltem, de aztán abbahagytam, mert megszülettek az ikrek és  úgy gondoltam, hogy nekem az együttesnél  a magánéletem fontosabb.

Aztán 40 körül eltöprengtem azon ,hogy itt ez a sok-sok doboz holmi, de így mi értelme van? Igazából az ötlet adta magát.

 

egri-road-beatles-2.jpg

A múzeum bejárata. Fotó: programturizmus

 

Beszélne a másik két tulajdonosról?

 

Először Molnár Gáborral ismerkedtem meg, aki írt egy könyvet  A halhatatlan Beatles címmel 1986 körül az édesapjával, aki egy elismert író volt. Ezután létrehoztak egy klubot is, a Halhatatlan Beatles Baráti Kört, s ennek lettem tagja 1987-ben  - a barátságunk Gáborral  azóta is tart,  így ő  lett a második tulajdonos.

A harmadik alapító tag a múzeum létrehozásában vállalt szerepet. Ő Micski Marianna,  aki  az anyagi hátterét biztosította a múzeumnak.

 

Hogy és mikor lett meg a  pontos helyszín?

 

Öt évig  hiába egyeztettem a városvezetéssel. Nehéz volt megértetni velük, hogy pontosan mi is ez, amire vállalkozunk és ez miért jó Egernek. Közben  a  helyi média egyfolytában érdeklődött arról, hogy állunk  a múzeummal, és mivel semmi nem történt a világgazdasági válság miatt 2008-2009 körül, egy  idő után én is úgy gondoltam, hogy én is  jegelem a dolgot. Ebben az időben nem ment úgy a turizmus se, ezért úgy hittem, érdemes  még várnunk pár évet. Ez úgy csapódott le az egri médiában, hogy lehet, hogy  nem lesz semmi a múzeumból.  Ekkor történt a Micski Mariannal való  a sorsszerű találkozás, mivel erről a "nem lesz semmi ebből"  szóló cikkről  kapott  egy e-mailt. Ő egy egri Hotel Korona  egyik  tulajdonosa, s a múzeum ötletéről addig nem is hallott. Szólt, hogy a  szállodának van egy különálló, használaton kívüli épületrésze, nézzem meg, hátha megfelelne a célnak,  mert akkor rendelkezésünkre bocsájtja.

Azonnal körbejártuk a helyet, és kiderült, hogy sokkal több van benne, mint amit  ő gondolt. Mivel én is úgy láttam, hogy teljesen nekünk van kitalálva, hamarosan meg is  egyeztünk.Szerencsére ő annyi fantáziát  látott  az ötletünkbe, hogy anyagiakkkal is beszállt az alapításba.Nekem lényeges volt, hogy Egerben  legyen  a múzeum,  mivel odavalósi vagyok, de különben is az egyik legnépszerűbb magyar  város.

Ez a múzeum végül is a Beatles szeretetéből, tiszteletéből építkezik,  ezért nem egy üzleti vállalkozásként tekintünk rá.  Szívem, lelkem benne van, nem pénzpumpát akartam létrehozni, hanem egy méltó múzeumot.

 

Honnan sikerült beszerezni a kiállított anyagokat?

 

A  gyűjtemény a saját és Molnár Gábor anyagából állt össze. Besegített az is, hogy jókor voltam  jó helyen, például amikor Paul McCartney kiadott egy új lemezt az oroszoknak a rendszerváltás környékén, akkor Debrecenbe jártam iskolába, ahol lehetett üzletelni az  orosz katonákkal. Először levelezési kapcsolatokon keresztül próbálkoztam, majd  az internet elindulásával a 90-es évek elején könnyebben  megtaláltam a Beatlessel foglalkozó  fórumokat.

 

egri-road-beatles-3.jpg

 

Hogy vették fel az élő tagokkal a kapcsolatot?

 

Ringo Starral  2011-ben,  amikor Budapesten járt, megkerestem a turnémenedzserét és egy olyan  abszolút humoros szövegű e-mailt írtam Ringo számára, amire nem tudott nemet mondani, ezért  visszaírt a menedzsere, hogy velünk mindenképpen találkozni akar. A The BlackBirds dobosával sikerült bejutni hozzá, és egy nagyon jó hangulatú beszélgetés jött létre - ez örök élmény marad számunkra.

Jelenleg  is sokan járnak külföldről a múzeumba.

 

Van még másik hasonló múzeum a világon?

 

Természetesen Liverpoolban, ezenkívül van Buenos Aires-ben és Halléban egy-egy magángyűjtő jóvoltából. Németországban már többször jártunk, velük szoros a  kapcsolatunk, és jóban is vagyunk  a nyolcvanas évektől. Érdekes, hogy ezekben a városokban sosem játszott  a Beatles,  de  valaki ugyanígy rákattant a témára valamikor,  gyerekkorban vagy később.

 

Mit lehet tudni a múzeum méreteiről, a kiállított tárgyak mennyiségéről?

 

Amikor kinyitottunk négy évvel ezelőtt, már  akkor tudtam, hogy mit hova teszek, minek hol lesz a helye. De folyamatosan rendeztük a múzeumot és  mostanra zárult  le ezeknek a tárolóknak a megtöltése. A gyűjtemény gazdagságát jól mutatja, hogy 450 m2-en  lépésben kell haladni, mert szó szerint mindenhol talál  valamit az ember. Nagyjából 2500 tárgy van kitéve, ezt  talán még be lehet fogadni, de  sok látogató többször  is visszatér. Ez olyan, mint egy svédasztal, annyit csipeget az ember belőle amennyit szeret, és amennyi jólesik.

 

egri-road-beatles-4.jpg

Fotó: infoPápa

 

Beszéljünk az egri Gárdonyi Géza Színházban tartandó koncertről. Hogy vették fel a The Quarrymen zenekar tagjaival  a kapcsolatot?

 

Tavaly volt nálunk a Liverpool-i Beatles Story múzeum nagykövete. Neki  is nagyon tetszett  a hely és ő jóban van Rod Davissel az egyik gitárossal, s akkor megjegyezte, hogy ez olyan szintű múzeum, ahova érdemes lenne őket is meghívni. Számomra ez akkor még  fantasztikumnak tűnt, hogy Lennon osztálytársai, haverjai eljönnek hozzánk Egerbe  múzeumot nézni, zenélni. Ezután felvettem a kapcsolatot Roddal a gitárossal, aki azt válaszolta, hogy nagyon szívesen eljönnének, és egyébként is érdekli őket  Magyarország. Annak idején abbahagyták a turnézást és családot  alapítottak. Az 1990-es évek közepe óta kezdtek el újra zenélni, készítettek pár  CD-t,   azok jól fogytak, s gondolták, -  miért ne kezdenék el újra, végül is ők  a The Quarrymen. Úgy gondoltam, nem várok tovább a meghívásukkal,  s mivel szívesen elvállalták így megegyeztünk és május 12.-én lesz a koncert. Gőzerővel készülnek, és alig várják, hogy megkóstolhassák milyen is lehet az Egri Bikavér.

 

egri-road-beatles-borito.png

 

Mesélne pár érdekes történetet az eddigi évekből?

 

Van egy pesti hét-nyolc éves kissrác, aki nagyon nagy rajongója a Beatles-nek,  majdnem mindent tud róluk. Ez szinte  csoda, hogy van ilyen kisgyerek. Volt egy holland,  aki Pestről jött és áttetette a repülőjegyét, mert hallotta, hogy van egy múzeum Egerben. Annyira  tetszett neki, hogy már szervezi a következő látogatást a barátaival. Volt egy nyíregyházi lemezlovas srác, aki nagy Beatles gyűjtő volt, ő már sajnos nagyon betegen érkezett, azt mondták hetei vannak hátra, és tényleg alig tudott járni, de itt  húsz évet visszafiatalodott, tele lett energiával, s még hónapokig élt, olyan lelki erőt kapott ettől a múzeumtól. Jöttek zenészek, többek közt  Márton András a KFT dobosa, Szikora Robi, de jöttek tagok a Neoton Familiából is. Bródy János nyitotta meg a múzeumot, de én még mindig várom a Szörényi Leventét, vele is jó lenne egy látogatást összehozni. Eddig már több mint kilencven országból látogattak el hozzánk, már a nyolcadik vendégkönyvnél tartunk, amibe majd mindenki írt bele valami szépet.

Garantáljuk, ha ellátogat Egerbe és eljön a múzeumba,  akkor nagyon jól fogja érezni magát.

 

egri-road-beatles-1.png

Bródy János a múzeumban. Fotó: beatlesmuzeum.hu

 

 

Egri Road Beatles Múzeum -  Eger, Csiki Sándor utca 30.

Nyitvatartás: keddtől szombatig 10-töl este 6-ig, vasárnap  10-től 2-ig

 

Székely Ágota