Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Karácsonyi kaland a cirkuszban - Interjú Graeser Józseffel

2018.10.16

Graeser József „Dodi-val”, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetőjével beszélgettünk az általa rendezett, október 20-tól látható Szikramanók – Karácsonyi kaland a cirkuszban című klasszikus cirkuszi műsorról.

 

dodi-szikramanok.jpg

 

Mi a Szikramanók – Karácsonyi kaland a cirkuszban című műsor koncepciója?

 

Minden műsorunkban igyekszünk valamilyen fontos üzenetet átadni, karácsony közeledtével szeretnénk rámutatni az ünnep valódi eszményére. Rohanó világunkban a karácsony sok esetben arról szól, hogy elszaladunk megvenni egy drága ajándékot és sorrendet állítunk fel a szeretteink között: akit jobban szeretünk, annak drágább ajándékokat veszünk. Emellé társul még a rohanás, a kapkodás és az idegeskedés, ami nagyon messze áll a karácsony szellemétől. Ezt látják a Szikramanók is, és hogy változtassanak ezen, ellopják az ajándékokat a karácsonyfa alól. Ők huncut, de nem rosszindulatú manók, akik megpróbálják rávezetni az embereket arra, hogy másképp közelítsék meg a szeretet ünnepét, jöjjön vissza a régi hangulat és a karácsonyhoz kapcsolódó fogalmak, mint a szeretet, a törődés, az egyensúly, a barátság, az összetartozás és az egymásra figyelés. Ezeket a fogalmakat artistaprodukciókhoz kapcsoljuk, melyek által szórakoztató és látványos üzenetet adunk át a közönségnek. A manók vagy az artisták nyitják ki az ajándékdobozokat, amelyekben egy-egy fontos érték lapul.

 

 A Szikramanók – Karácsonyi kaland a cirkuszban egy klasszikus cirkuszi műsor, melynek koncepciója végig a szeretet ünnepének fontossága mentén halad. Maka Gyula, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja lesz a karácsony szelleme, a hat Szikramanót hivatásos táncosok jelenítik meg, akik értenek a cirkuszi produkciókhoz is, ebben a műsorban levegő-karikaszámmal emelik tovább a műsor színvonalát.

 

Milyen műsorszámokat láthat a közönség?

 

Nagyon változatos műsorszámokat állítottunk össze. Három bohócunk lesz, akik három különálló számmal - dobzsonglőr, egykerekű és tollaslabda - lépnek fel a műsorban. Ezek nem kimondottan bohócpasszázsok vagy entrék lesznek, hanem vicces, helyzetkomikumra épülő cirkuszi jelenetek. Fellép egy kilenctagú etióp akrobatacsoport, egy egyedülálló kutyaszám színesíti a műsort, melyben kilenc óriási masztiff mókázik a manézsban. Fontos szempont volt, hogy a közönségnek olyan számokat hozzunk el a világ minden tájáról, melyeket még nem láttak. Nagy örömünkre két magyar produkció is lesz a műsorban: Ádám Krisztián - akit idén a Porond Ifjú Csillaga-díjjal tüntettek ki - magasdróton lép fel, valamint Hús István és partnernője, egy, a magyar artisták között manapság ritkaságszámba menő perzs számmal áll porondra. Látható lesz egy látványos orosz libikóka-deszka szám, amibe bekapcsolódik majd a tánckar is, elhozva az 1960-as évek pörgős rock and roll hangulatát. Szerződtettünk egy nagyon tehetséges, fiatal ukrán zsonglőrt és két gyönyörű levegőszámot: egy kínai lengőrúd, valamint egy hengerperzs számot, amit egy-egy férfi-női páros mutat be.

 

December 31-ig tartó téli műsorunk az egész családnak szól, ami a minőségi szórakoztatás mellett fontos mondanivalót és üzenetet közvetít: rajtunk múlik, hogy visszahozzuk a békés karácsonyt, az igaz érzelmeket és a szeretet.

 

Szekáry Zsuzsanna

Forrás: fnc.hu