Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Farkas Wellmann Endre: A római disznó monológja- Könyvajánló

2018.07.28

A József Attila-díjas erdélyi költő legújabb kötete új és régebbi verseket tartalmaz, amelyek a szerző előbbi kötetéből, a 2013-ban megjelent L.D. hagyatékából lettek átemelve. Farkas Wellmann Endre, Néró római császár alakját öltötte magára: kötetében mély hangulatú és szókimondó verseivel mutatja be az őrült császár sötét lelkének és emlékeinek bugyrait. A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kiadójának gondozásában megjelent könyv igazi hiánypótló a kortárs magyar irodalomban, ugyanis nagyívű szerepverseket tartalmaz, melyeket audio formában is meghallgathatunk: a kötethez tartozik egy cd, amelyen a Marcsák Gergely kárpátaljai költő által feldolgozott és elénekelt fülbemászó dallamú versek szólalnak meg.

A kötet történetét tekintve visszautazik az időben, miközben párhuzamosan reflektál a mai európai ember problémáira. Mentes mindenféle költői maszturbációtól és csacskaságtól, cserébe nívós költői képekkel festi le Néró, a Római Birodalom és a saját bukásunkat.

A disznó az európai civilizáció metaforájává vált, a disznóhúst nem fogyasztó bevándorlókkal szemben. A római disznó monológja visszanyúl az európai kultúrtörténet gyökereihez. A kötet többek között a keresztény kultúra válságával, társadalmi és politikai problémákkal foglalkozik, az erkölcsi identitásunk válságát is boncolgatva, miközben olyan témákat érint, mint az önutálat, a hatalomvágy, a buja testiség, a megértés hiánya, a ránk kényszerített helyzetekben való helytállás, az ifjúság ártatlanságának elvesztése, a jó és a rossz közötti különbségek megértése (vagy épp annak hiánya), az erkölcsi lezüllés és az elkerülhetetlen bukástól való félelem.

Farkas Wellmann Endre mestere a torz lelkek ábrázolásának, melynek köszönhetően az olvasó is betekintést nyerhet egy bomlott elme sokrétű és felkavaró gondolatvilágába.

Erős olvasmány költői bravúrokkal, frappáns csavarokkal és aktuális mondanivalókkal.

 

a-romai-diszno.jpg

 

Szekáry Zsuzsanna