Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Haverok, buli, Buddha – Könyvajánló

2020.04.26

haverok.jpg

 

Görömbölyi Dávid második kötete Haverok, buli,Buddha címmel 2019-ben jelent meg a PRAE.HU kiadásában. A Csele Kmotrik Ildikó által tervezett borító vidám, színes és laza, tökéletesen passzol a könyv tartalmához: kiválóan sejteti, hogy nem egy nyelvezetében és témájában is száraz regényt tartunk a kezünkben, hanem valami vidám, laza, sokrétű és egzotikus történet bújik meg a lapokon.

Az első fejezet egy házibulival kezdődik, melynek apropója, hogy a főhős Dávid, egy év kalandozás után hazatért és bulizni invitálja a barátait. Különösen tetszett az a megoldás, hogy nem a főhős szubjektív elbeszélése vagy narráció alapján ismerjük meg a házibuli résztvevőit, hanem végigkövetjük egy láthatatlan kamerával a buli előtti napjukat. Másokat a házibulin ismerünk meg a többiekkel történő párbeszéd vagy elbeszélések alapján. A lehető legkülönbözőbb hivatású, nemzetiségű és karakterű embereket – popsztár, végzős építészhallgató, egyetemi tanár, étteremtulajdonos, labdarúgó játékvezető, rendőr, tetoválóművész, egyetemi hallgató, túravezető, DJ, rézfúvós – hozza össze a házigazda, akik a maguk módján mindannyian érdekes egyéniségek. Kifejezetten érdekfeszítő volt ennyi különböző karakterről olvasni, közben bepillantani az életükbe, gondolataikba. A könyv körülbelül felét kitevő első fejezet legvége Dávid napjának bemutatásával, személyiségének apró szeletével és mozgatórugóinak megismertetésével zárul.

A következő fejezet nem véletlenül kapta, a …Buddha címet, ugyanis azon kívül, hogy tucatnyi újabb érdekes idegen válik kedves ismerőssé, színes látképet kapunk Délkelet-Ázsia legérdekesebb szegleteiről. A párbeszédek itt is természetesek, a nem várt kalandok izgalmasak. Valamint ezt a fejezetet is átitatják a hangulatot, történéseket aláfestő, jól kiválasztott, híres dalok szövegei. Ezek a rövidke sorok éppoly beszédesek, akár a cselekmény, vagy a közvetíteni kívánt életérzés.

Görömbölyi Dávid könyve könnyed, elsősorban a fiatalabb korosztályt megszólító, közérthető nyelven megírt, tartalmas és érdekfeszítő csemege. A szerző nem esett a túlművészkedés hibájába, messziről kerüli a kliséket és a manírokat, valamint az írói megfelelési kényszert. Egyszerűen, csak kifejezetten élvezetesen ír. Bár nem éltem át katarzist a Haverok, buli, Buddha olvasása közben, ellenben folyamatosan lekötött. Mivel nem tudtam letenni, jócskán áthúzta az aznapi terveimet, de ezt egy cseppet sem bántam. Igazán kellemes utazást tettem mások elméjébe, valamint Délkelet-Ázsia csodálatos vidékeire és sokszínű kultúráiba.

Jászberényi Sándor Libri-díjas író, újságíró, haditudósító írja a könyv hátoldalán: „Görömbölyi valószínűleg korábban fertőződött meg az irodalommal, mint az anyatejjel. Régóta tudjuk, ha írni akarunk, előtte szükségszerűen élnünk kell egy kissé, de a gyakorlatban nagyon kevés kortárs magyar író alkalmazza ezt a jó tanácsot. Görömbölyi azonban igen….” A Pál Dániel Levente által szerkesztett kötetben rengeteg valós tapasztalat és képzelet szülte komiszság bújik meg, amit kár lett volna nem megosztani az olvasóközönséggel. A Haverok, buli, Buddha erősen ajánlott könyv otthonülőknek és kalandoroknak egyaránt.

Szekáry Zsuzsanna