Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kertész Dávid - Címszavakban

2019.08.07

Kertész Dávid

Címszavakban

 

Tiszaásvány. A barátainak Ásvány. Háromévesen rohanok haza a focipályáról, kezemben egy labda, nem tudom kié. A többiek jönnek velem, nagyobbak, de senki nem veszi el a labdát. Azt hiszem nevetek, van egy labdám. Itt meghal valaki, költözünk.

Csap. Idejárnak az öreg vonatok meghalni. Hetente megvernek minket, néha mi is őket. A cigányok velünk vannak, legalábbis általában. Vászját mindenki Lacikának hívja. Egyszer kiütik az első négy fogát. Koncertek, városnap. Tizennégy évesen egy biliárdteremben, füst, sör, egy idegen. Zolinak felhasadt az arca, azóta mindenki Bónusznak hívja. Aztán szilveszterkor csillagokról beszélek egy lánynak, akinek nem emlékszem a nevére, ő szerintem már arra sem, hogy létezem. Majdnem húsz volt. Én emlékezni fogok. Ballagás, diszkó, valaki ellopott egy dzsekit, később kiderült, hogy mi voltunk. Sikerült, felvettek, aznap éjjel a Ramszeszben aludtam.

Beregszász. Kollégium, az első fogpiercing, amit láttam, éreztem, kóstoltam. Dohányízű volt, azóta cigizek. Sok bor, vodka meg egyebek. Repültem. Aztán kicsit le kellett szálljak a földre, elmentem dolgozni. Szerettek, jól kerestem, albérlet. Igazi Villa Negra. Hárman laktunk bent, de naponta négy-öt ember aludt a lakásban, vagy az erkélyen. Nem volt melegvíz. „Én ezt nem bírom”. Igaza volt a srácnak, azt már én sem bírtam. Egyik este puffanás, ilyen hangja van az embernek, ha négy emeletről érkezik. A felettünk lévő lakásból kidobtak valakit, persze, hiszen három csaj lakott ott és négy fiú ment fel hozzájuk, valakinek repülnie kellett. Aztán majdnem megkéseltek egy benzinkúton, gyorsabbak voltunk, még élek.

Etéd. Előbb tábor, aztán forgatás. Jó hely, talán a legjobb. „Fiatalúr, fehérnép a durvaságot hamarább elnézi, mint a gyávaságot”. Nem voltam durva, megbocsájthatatlan. Útban ugyanide, csak kicsit később. Az autópályán százötvenről húszra váltunk, meghalt a kocsink, mögöttünk füst és sziréna. Még élünk, azóta az autó is feltámadt. Az udvaron feketerigó.

Pécs. Szünet, jódszerelem, az a fajta, amit felszív a bőröd és elmúlik, de jót tesz. Továbbképzés toleranciából. Egy hónap a világok között. Este bor, nappal csend. Itt is van feketerigó.

Budapest. A barátainak Pest. Munka, nélküliség. Túl sok minden történik, túl kevés idő alatt. Ketyeg az órám, csörög az ébresztőm. Néha alszom, de fölöslegesen, az álmaimat otthon hagytam. Dicséret, díj, káromkodás, no meg vanitatum vanitas. Nincs új a nap alatt.