Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Lángh Júlia:Macskák és férfiak - Könyvajánló

2019.09.19

Egy időben mindenki azzal ugratott, majd „bolond” macskákat gyűjtögető néniként végzem… Lángh Júlia legújabb kötete mintha megírta volna ezt az alternatív jövőt…

 

macskak-es.jpg

 

Az Egy budai úrilány szerzője ebben a könyvben három témát jár körbe, a macskákat, a férfiakat és a dohányzással való viszonyát. Az írónő saját(os) megemlékezései a fiatalkoráról, a férfiakkal való kapcsolatáról. A történetek olykor mulatságosak, tragikusak, de akad köztünk olyan „hétköznapi” megalázkodás, amin egyszer már valószínűleg minden nő keresztülment. Közben érezni lehet a cirmosok, vagy foltosok finom bundáját, ahogy odasimulnak, hallani a kedves kis prüttyögésüket miközben szolidan elfoglalják az ember szívét és billentyűzetét.

Miközben Lángh Júlia felidézi a múltját, vissza-vissza hoz minket a jelenbe is, az idősödő macskája, Csiri iránti aggodalmával és az elgázolt Süti iránt érzett szomorúságával. A dohányzásról való leszokásának viszontagságait szerintem sok, hasonló cipőben járó ember szívből át tudja érezni, és erőt meríteni, hogy ne adja fel a harcot. Rengetegszer nevetetett meg ez a könyv, a hétköznapi sikereivel és kudarcaival, a kedves cicás történeteivel. Máskor pedig teljesen meghökkentett, mennyire hasonló helyzeteken mennek keresztül a nők a férfiak kapcsán.

A könyv egy soha véget nem érő önelemzés, de nem önhibáztatás. Az örök kérdést feszegeti, vajon egyedül jobb? Megéri a sok-sok áldozat egy (disz)funkcionáló kapcsolat fenntartásáért? A cicák vajon képesek kitölteni az olykor felütő magányt?

 

juila.jpg

Lángh Júlia. Fotó: veol.hu

 

Sokszor hallom ezeket a kérdéseket környezetemben. Bár a könyv egy igazi női kapaszkodó - mert ritkán olvasni ennyire személyes hangvételű és szórakoztató önelemzést egy idősödő asszonytól - a válaszhoz nekünk kell utánaeredni a saját életünkben. A felmerülő tanulságok a kedves, a hirtelen, a kicsit nyámnyila és a túlontúl erőszakos férfiakról mind hasznosak lehetnek az olvasónak. Hiszen mindenki találkozott már ilyen emberekkel, vagy épp ő maga volt ilyen.

 

cica.jpg

 


Bárki veszi a kezébe ezt a Magvető Kiadásában megjelent könyvet, nem fog csalódni. Legyen akár a kedves olvasó egy csitri, vagy felnőtt nő, esetleg idős hölgy sőt akár férfi! (…vagy netán egy arra tévedt macska.) Lángh Júlia könyve mindenkié, aki hagyja magát belecsöppenni a könyvbe és utána elkezdi (akaratlanul is) a magáénak érezni, majd azon kapja magát, hogy, hogy is volt az a bizonyos vicc…

Vőneki Adrienn