Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Remekmű a Centrál Kávéház falán

2018.11.26

Budapest utcáit róva egy különleges és formabontó szobrászati alkotásba botlottunk, így utánajártunk, hogy mit is látunk pontosan.

 

pilinszky-emlektabla-1-jo.jpg

 

Koppány Zsolt író, esszéista, kritikus Pilinszky János (1921. november 27. – 1981. május 27.) tanítványának és tisztelőjének kezdeményezésére kapott a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője emléktáblát. A kitartó lobbizás hatására Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerületének Önkormányzata megbízta Tóth Dávid szobrászművészt egy alkotás elkészítésével.

 

Eredetileg a Pilinszky-közbe került volna, de az nem bizonyult megfelelő helynek, ezért a költő által gyakran látogatott Centrál Kávéház (1053. Budapest, Károlyi utca 9.) falára került a háromdimenziós alkotás. A mészkő keretbe foglalt bronzból megformált Pilinszky János a jobb kezében cigarettát tart, melynek füstjéből a Négysoros című versének szövege ölt testet:

Alvó szegek a jéghideg homokban, 
Plakátmagányban ázó éjjelek. 
Égve hagytad a folyosón a villanyt. 
Ma ontják véremet. 


Az alkotás Tóth Dávid elképzelése volt, a versidézetet az önkormányzat választotta. 
2018. május 28-én került sor az emléktábla felavatására, amelyet dr. Balla Valéria alpolgármester nyitott meg, Koppány Zsolt beszéddel, Havas Judit előadóművész és irodalomtörténész pedig versekkel emlékezett a költőóriásról.

 

pilinszky-emlektabla2.-joo.jpg

 

KultBumm