Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szvoren Edina Versei - Könyvajánló

2019.08.23

dunszt_szvoren-1.jpg

 

Most először „találkoztam” az írónővel, rengeteg felvezető cikk után végül úgy döntöttem megveszem a kötetét és kibogozom magam a szálakat. Minél több cikket olvastam erről a műről, annál kevésbé értettem miről is van szó, vagy miről is szól tulajdonképpen ez a könyv.
Már maga a cím is disszonáns, hiszen nem versek, hanem novellák várnak minket, az első, rögtön, mindenféle előjáték és cím nélkül szív magába.

Az elején nem tetszett a könyv hangulata, komor, néha teljesen elveszti az olvasó a realitásérzékét, akárcsak a fel-fel bukkanó szereplők bizarr vagy unalmas agóniája. De mégis képtelen voltam abbahagyni, tudni akartam mi vár rám a történetek mélyén. Igazán különleges hangulatuk van, ami piszkálja az ember fantáziáját. Néha az az érzés támadt bennem, hogy az olvasó pusztán egy kukkoló, aki mások fejében hallgatja ki a titkos gondolataikat.

A legbizarrabb novella számomra a Popa Éva volt, noha nagyon vártam a Jönnek a verseim címűt is. A történet, noha nem Popa Éváról szól, de annak ellenére szinte minden második mondatban az ő neve szerepel, hanem a fiúról, akit elnyelt az anyja tudatalattijának mélységes bozótja. A Jönnek a verseim fanyar hangulata, belső vívódásai a várakozásról olyan, amit egészen biztosan átélt mindenki és a versek jelentéstartalma is merészen átlényegül a novella végére.

A könyv egy utazás a lélek felé, egy pszichoanalízis, de nem tudni pontosan kié. A szereplőké, az írónőé vagy épp az olvasóé?
A válasz pont olyan kétértelmű, mint a tudatalatti üzenetei, amelyek átsejlenek a betűk mögül. A könyv lassan foglal magának helyet az ember kezébe, életébe és végül a fejébe.

Szvoren Edina hangvétele olykor személyes, olykor analizáló, nem fél a kissé bizarr, horrorisztikus elemektől sem, ugyanakkor nem akar szándékosan meghökkenteni, „könnyed” és az olykor kafkai elemek erőlködés mentesek egyes novelláiban. Olyan finoman fűzi össze a gondolatokat, hogy meglepően természetes és hihető lesz az a történet is, melyről tudjuk, hogy képtelenség. Igazi irodalmi csemege főleg azoknak, akik imádnak kíváncsiskodni és nem félnek attól, hogy végül mit látnak meg.

Vőneki Adrienn