Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Titántorkú Sámson - Könyvajánló

2020.06.18

2018-ban jelent meg Dobai Bálint a világirodalomban is egyedülálló verses metalmítosza Titántorkú Sámson címmel. A kötetben egyformán jelen van a humor, a tragédia, a metal és a rocklegendák egységesnek mondható, sokszor nem éppen vidám története. Mindez Magyarországon kezdődik, majd a Toldi Miklós és a bibliai Sámson karakteréből is létrejött főhős világszerte szétzúzza nem mindennapi hangjával és hőstetteivel a füleket és a szíveket.

 

titantorku.jpg

 

Többen is ajánlották nekem a kötetet, így amikor végre akadt egy kis időm, kezembe vettem az új kiadást, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó (KMTG) által megjelentetett, Csillag István tökéletesen passzoló illusztrációival készült keményborítós metalmítoszt.

Bevallom, először kicsit tartottam a kötettől, féltem, hogy pejoratívan, elviccelve, kigúnyolva mutatja majd be a metal szcénát. De annak ellenére, hogy a humor mindvégig erősen jelen van a kötetben, még sincs gunyoros lenyomata. A szerző bizony ízig-vérig metalos, érti és szereti a műfajt.

Az erdélyi Dobai Bálint második, Nagy Koppány Zsolt által szerkesztett verseskötetében a manapság igencsak kiveszőben lévő elbeszélő költemény hagyományát élesztette újra. Biztos vagyok benne, hogy Arany János is elismerően pödörítené meg a bajuszát, ugyanis a 21. századi metal eposz lendületes, verselése kiváló, mondanivalója vicces és ötletes.

Titántorkú Sámson életét meséli el születésétől kezdve, akinek hangjánál csak az igazságérzete volt nagyobb. Hirtelen jött világsiker, jóbarátok, gonosztevők, életveszély, szerelem, ármány, hőstettek, majd a leghíresebb rock sztárokhoz hasonló szomorú életút, majd nem várt végkifejlet. Semmiképpen sem szeretnék spoilerezni, ezért bővebben nem koptatnám a billentyűzetet, mert Sámson kalandjait érdemes mindenkinek a saját szemével „látnia”, hiszen a szerző oly mesterien alkotta meg művét, hogy képes minden egyes pillanatot láttatni.

Különösen tetszettek és még inkább feldobják a kötetet a szövegmagyarázatok. Például: Black Sabbath*Angol heavymetál-muzsikusi egylet. Tőlük eredeztetik az ún. ördögvillát (ökölbe szorított kézből kitartott mutató-és kisujj kombinációja) mint a heavy metál egyezményes szimbólumát (a hüvelykujj helyzete változó). A hős ezzel a kéztartással jött a világra. Robert Rodríguez és Quentin Tarantino* Kinematográfusok, filmrendezők, az Alkonyattól pirkadatig című szokatlan film alkotói. MOMÉ* Az iparművészeti egyetem új neve (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem). Nagyszülői ruhatárat imitáló, közepesen drága öltözékben és szemüvegben drága kávét fogyasztó fiatalok lelőhelye.

Dobai Bálint kötete igazi csemege, amit vétek nem elolvasni. Ötletességének és szellemességének hála egyenesen kötelező olvasmány a metal rajongóknak, de azoknak is kellemes perceket nyújt, akiktől távol áll ez a zenei stílus.

Szekáry Zsuzsanna