Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tóth Gergely: Japán-magyar kapcsolattörténet – könyvajánló

2019.05.22

 

japan-magyar-joo.jpg

 

 

Tóth Gergely japanológusként több, mint tíz éve foglalkozik a japán-magyar kapcsolattörténet 1869 és 1913 közé eső időszakának kutatásával. Az ez idő alatt összegyűlt tetemes, hiánypótló anyagot tavaly jelentette meg a Gondolat Kiadó. A könyv alapvetően hat fő történeti kutatási téma köré csoportosítja a már említett időszakot: modernizációtörténet, expedíció-és hajózástörténet, utazástörténet és utazási irodalomtörténet, diplomácia-és gazdaságtörténet, művészet-és irodalomtörténet, eszmetörténet. A monografikus feldolgozás mellett az utolsó fejezet könnyed levezetésként azt tekinti át, hogy milyen diskurzus folyhatott a korabeli magyar kávéházak asztalainál az 1890-es évektől egyre inkább begyűrűzött misztikus országról, a „bájos tündérország” jelzővel illetett Japánról. Természetesen ezek a történetek sem légből kapottak, hanem szintén komoly kutatás alapján tárja őket elénk a szerző: korai magyar és japán naplókból és cikkekből, a felkelő nap országát megjáró utazók és a Budapestre érkezett japán utazók anekdotáit és beszámolóit ismerhetjük meg.

Tóth Gergely nemcsak jól rendszerezett, tetemes mennyiségű, széleskörű (japán, magyar, angol, német nyelvű) forrásfelhasználású dokumentumot és információt tálal az olvasónak, hanem kidomborítja és értelmezi az egyes eseményeket és összefüggéseket, amelyek további tematikus tanulmányok létrejöttét segíthetik elő. Ezáltal az elmúlt évek egyik legkidolgozottabb és legtöbb témakörre kiterjedő kapcsolattörténeti alapmunkáját készítette elő, miközben helyre tette a Japánnal kapcsolatban kialakult sztereotípiákat.

A könyv nemcsak történészeknek szolgál hasznos információkkal, hanem laikusok számára is érthető és izgalmas élményt nyújt a két ország kapcsolatáról egy különleges korszakban. Valamint rávilágít, hogy Japán nemcsak a gésákat, a sushit, a manga képregényeket vagy a J-popot jelenti, hanem sokkal mélyebb kulturális és társadalmi értékekkel bír, miközben sok közös pontot fedezhetünk fel saját történelmi vonatkozásainkkal.

Tóth Gergely: Japán-magyar kapcsolattörténet 1869-1913 – Gondolat Kiadó, Budapest, 2018.

A kötet az alábbi linkre kattintva rendelhető meg: https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&type=22&id=305587

Szekáry Zsuzsanna