Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kabay Tilda festőművész érzékeny alkotásai

2018.01.22

profilkep-kabay-tilda.jpg

 

Két dolog vonz az életben: a művészet és a tanítás.

 

Diplomáim is ehhez kötődnek:

 

Az elsőt az ELTE Tanárképző Karán szereztem magyar tanárként, a másodikat az Eszterházy Károly Főiskolán rajz és vizuális kultúrából, és végül mentortanárrá is váltam a Károli Gáspár Egyetemen.

 

Mindig szerettem történeteket mesélni, akár irodalomról, akár festészetről van szó. Zsongnak a fejemben a mesék és a mesés képek. Szeretek velük örömet okozni.

 

Óbudához köt a sorsom már 1973. óta. Szeretem ezt a kerületet, amely pont olyan, mint egy kis falu. Ismert környezetével, lakóival biztonságot ad, és a gyermekkoromat idézi.

 

1990-2005-ig tanítottam rajzolni és festeni az Erdőalja úti kis iskolában a gyerekeket, miközben én is aktívan alkottam. Jelenleg a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanítok rajzot és művészettörténetet, ahol pont olyan tiszta szívű diákjaim vannak, mint az előző iskolámban.

 

Az életem mindkét része csodálatos:

Napközben nyüzsgés, zaj, fiatalság, tudásom átadásának öröme vesz körül, és a boldogság, ha tanítványaim szárnybontogatását siker kíséri.

 

Estefelé és hétvégéken pedig beburkol itthon a csendes alkotói lét, melyben kifesthetem magamból az álmaimat, és alkothatok, „mesélhetek”.

 

„Az igazat mondd, ne csak a valódit!” – írja József Attila.

 

Számomra ez az útmutató a tanításban, a festészetben, az anyaságban és minden kapcsolatomban. A legfontosabb hitelesnek lenni. Mai pénzközpontú, rohanó világunkban sokszor elvész a lényeg, kevesen képesek észrevenni az élet egyszerű szépségeit, és sokan nem értik a lélek rezdüléseit. Szeretném, ha segítségükre lehetnék a „történeteimmel”, amiket a képeimmel próbálok átadni. Bátorítani és gyönyörködtetni szeretnék. Színt vinni a szürke hétköznapokba.

 

Hiszem, hogy „addig él az ember, amíg bontja a titok falát”. (Pinczési Judit)

 

Weboldal: http://www.kabaytilda.hu/

 

Facebook: https://www.facebook.com/kabaytilda/

 

( a szerk.: a művésznő következő kiállítása: https://www.facebook.com/events/194578984454206/ )

 

a-boszorkany-haza.jpg

A boszorkány háza

 

alvo-otthonom.jpg

Alvó otthonom

 

feltett-kincsem.jpg

Féltett kincsem

 

furulyas.jpg

Furulyás

 

gyermekem.jpg

Gyermekem

 

holdnover.jpg

Holdnővér

 

tanc.jpg

Tánc

 

tavasz-jo.jpg