Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

130 éves a Fővárosi Nagycirkusz! Könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitó

2019.06.24

A Fővárosi Nagycirkusz idén ünnepli fennállásának 130 éves évfordulóját. A magyar cirkuszművészet fellegvára e jeles alkalomból 2019. június 27-én könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitóval várja az érdeklődőket.

 

konyvbemutatom.jpg

 

Az ünnepségsorozat 15 órától veszi kezdetét a Fővárosi Nagycirkusz manézsában, ahol bemutatásra kerülnek az intézmény megbízásából készített Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című öt részből álló, fotókkal gazdagon illusztrált kötetek, amelyek a magyar cirkuszművészet neves artistaművészeinek életébe nyújtanak bepillantást, akik nagyban hozzájárultak a magyar cirkuszművészet világhírűvé tételéhez, valamint kulturális nagykövetekként a világ minden pontjára elvitték a magyar kultúra egy szeletét.  A kötetek átfogó betekintést nyújtanak az artistaművészek zárt, és izgalmas világába, fellebbentik a fátylat a kulisszatitkokról, fájdalmakról és sikerekről, akaraterőről és kitartásról, valamint olyan egyedi, emberi sorsokról, amik mindannyiunk számára példaértékkel bírnak.

Köszöntőt mond: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A könyvekből részleteket olvas fel: Fehér Anna Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

Az eseményen Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja és a kötetek szerkesztője beszélget az interjúkat készítő Szekáry Zsuzsannával, a kötetekben található díjnyertes fotók készítőjével, Urbán Ádám fotográfussal és az életművüket megosztó artistaművészekkel.

A könyvbemutatót követően, 16 órától kezdődik a Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállítás megnyitója a Fővárosi Nagycirkusz közönségforgalmi terében, melynek anyagát a kiállítás kurátora, Szonday Szandra cirkuszkutató és Joó Emese, az intézmény muzeológusa állította össze. A kiállítás középpontjában egy nagy fal áll, ahol a Fővárosi Nagycirkusz épületét érintő változásokat és a majd hetven éve fennálló Baross Imre Artistaképző Intézetet mutatják be ritkán látott archív filmfelvételekkel, valamint a tárlat tisztelgés a világhírű zenebohóc, Eötvös Gábor emléke előtt. Ezen kívül különböző izgalmas, a cirkuszművészethez kapcsolódó tárgyakat láthat a közönség, amik a Fővárosi Nagycirkuszhoz kötődő artistaművészektől, a Baross Imre Artistaképző Intézetből, valamint a cirkuszlátogatók által felajánlott emlékekből és történetekből állnak.

Az egy éven át látogatható tárlat különböző cirkuszhoz köthető kulcsfogalmak köré épül és játékos formában szabad mozgást enged a nézőknek, hogy felfedezzenek különböző összefüggéseket történelmi események és momentumok között, időben és térben. A kiállított tablókon szintén archív anyagok láthatók, különböző plakátok, dokumentumok, fotók, amelyek a Fővárosi Nagycirkusz gyűjteményébe, illetve különböző magángyűjteményekhez vagy múzeumokhoz tartoznak. Rengeteg különleges tárgy kerül kiállításra, például az egész világot megjárt rekvizitek, különböző artistakellékek, kosztümök, cipők. A kiállítás által a közönség bepillantást nyerhet a világhírű magyar artisták és a cirkuszművészet zárt világának mindennapjaiba, és beleshetnek a kulisszák mögé.

 

A kiállítást megnyitja: Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője és Eötvös Tibor, az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Díszvendég: Eötvös Gábor, Jászai Mari-és Hortobágyi Károly-díjas artistaművész.

Az ingyenes kiállítás egy éven át, a cirkusz nyitvatartási idejében látogatható, azaz minden előadás kezdési időpontja előtt egy órával és az előadás végét követő egy órában.