Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A művészet templomai-Hitler kontra Picasso

2018.05.26

Június 6-ig vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház  A Művészt templomai című ismeretterjesztő sorozat tizedik részét, amely a hiteri diktatúra művészet-üldözését veszi górcső alá.

 

hitler-kontra-picasso.jpg

 

A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat következő, immár 10. epizódja a 20. századi művészettörténet vészterhes korszakán vezeti végig a nézőket, négy híres tematikus kiállítás bemutatásával: a hitleri diktatúra művészet-üldözését veszi górcső alá, feltárva azt a folyamatot, ahogy egyes festőket betiltottak, műveiket elkobozták, más, preferált műkincseket pedig szisztematikusan begyűjtöttek és elrejtettek. A film az Uránia Nemzeti Filmszínházban két héttel az országos bemutató előtt látható, magyar felirattal. 

 

Részletek és vetítési időpontok: urania-nf.hu/film/a-muveszet-templomai-hitler-kontra-picassoHÁTTÉR:


A náci rezsim egyrészről a propaganda által „elfajzott művészet”-nek titulált korabeli kortárs műalkotásokat nyilvánosan megbélyegezte, betiltotta és elkobozta, másrészről a pártvezetés által preferált klasszikus és modern alkotásokat – többnyire kényszer alkalmazásával – szisztematikusan begyűjtötték. Európa-szerte több százezer műalkotást koboztak el ily módon, amelyeket titkos raktárakba rejtettek. A háború utáni évtizedekben számos festmény előkerült ugyan, de ez csupán a töredéke annak hatalmas mennyiségű elrejtett műkincsnek, amely után a nyomozás mind a mai napig zajlik. 2012-ben például Hildebrand Gurlitt egykori náci műkereskedő fiának lakásán több mint 1400 festményt, többek között Toulouse-Lautrec-, Picasso-, Renoir-, Kokoschka-műveket és egy elveszettnek hitt Monet-festményt foglaltak le, amelyek becsült összértéke 1 milliárd euró. A több éves kutatómunka alapján készült film párizsi, New York-i, hollandiai és németországi tematikus kiállítások, köztük a Gurlitt-gyűjteményt is feldolgozó tárlatok bemutatásával vezeti végig a nézőt a 20. századi művészettörténet e különösen vészterhes korszakán. Toni Servillo, az Oscar-díjas A nagy szépség főszereplőjének narrációja mellett személyes visszaemlékezések, szakértői interjúk, a műalkotásokat ábrázoló közeli felvételek és különleges archív filmrészletek segítik a rendkívül szerteágazó téma feldolgozását.

 

KultBumm