Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Alien 40 emlékprogram és vetítés a Pólus Moziban

2019.05.07

40 évvel ezelőtt, 1979. májusában mutatták be Ridley Scott sci-fi-horror klasszikusát, az Alient. Az évforduló tiszteletére május 10-én 19 órától emlékprogramot tartanak a Pólus Mozi Nagytermében, ahol a résztvevők megnézhetik A nyolcadik utas: a Halál digitálisan felújított rendezői változatát is.

 

alien40-polus-cover.jpg

 

Az 1979-ben a fiatal brit rendező, Ridley Scott megalkotta a filmtörténet és egyben pályafutása egyik legjelentősebb alkotását. „Az űrben nem hallatszik a sikoly” - szól a sokak által minden idők legfélelmetesebb filmjének titulált Alien szlogenje, amelynek címszereplőjét és az idegen világot a svájci szürrealista képzőművész H. R Giger, a „biomechanikus” művészet nagymestere álmodta meg. Az Oscar-díjjal jutalmazott látványvilágnak, a rendező által mesterien alkalmazott feszültségkeltésnek, a jól felépített sztorinak köszönhetően a filmet a mai napig nagy népszerűség övezi.

2019-es, újravágott előzetes: https://youtu.be/wI0jOSSjyRo

A film kultikus státuszát mutatja az is, hogy amikor öt évvel ezelőtt limitált vetítésszámban újra bemutatták a mozikban az akkor 35. születésnapját ünneplő Alien digitálisan felújított változatát, világszerte és Magyarországon is elárasztották a mozikat a rajongók, hogy nagyvásznon láthassák viszont a Xenomorph kíméletlen pusztítását és a Sigourney Weaver által alakított Ripley hadnagy küzdelmét a túlélésért.

 

alien-02.jpg

 

Erre most egyetlen alkalommal ismét lehetőség nyílik: a Pólus Mozi „Klasszik Filmklub” nevű programsorozatának következő eseménye az Alien 40 Emléknap lesz május 10-én 19:00 órától. Az évfordulós program részeként egy felvezető beszélgetést hallhatnak a nézők, amelyen Csákvári Géza filmkritikus és további meghívott szakértők az Alien máig tartó popkulturális hatásairól osztják meg gondolataikat, majd az esemény résztvevői 120m2-es vásznon nézhetik meg A nyolcadik utas: a Halál rendezői változatát, eredeti nyelven, magyar felirattal. Az emléknap kísérőprogramja egy kiállítás lesz a mozi előterében, tiszteletadásként a film vizuális világát megálmodó H.R. Giger előtt, aki 5 évvel ezelőtt, 2014. május 13-án hunyt el.

Az Alien Emléknapra jegyek kaphatók a Pólus Mozi jegypénztárában és honlapján, részletek: http://poluscentermozi.hu/

 

KultBumm