Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Anyám, a nyolcadik kerület-ősbemutató

2018.06.21

Balatonbogláron, a Kultkikötőben 2018. június 22-én, 21 órakor lesz az Anyám, a nyolcadik kerület című monodráma ősbemutatója.

 

anyam-a-nyolcadik2.jpg

 

Él egy fiú a nyolcadik kerület közepén. Nem túl okos, de a szíve nagy. Nem tudni, hány éves, de nem is nagyon öregszik. Ahogy benne az értelem, úgy állt meg körülötte az idő. Anyujával lakik egy lakásban. Meg egy káddal. Egy mindenre alkalmas káddal. Lehet abban álmodozni, utazni, képzelegni, aludni, félni, elbújni, és bizony még fürdeni is. Irigylik is a szomszédok a kádat, nekik erre nem telik, kitalálnak hát mindent, hogy kéredzkedhetnének át – legalább egyszer ebben a nyomorult életben kipróbálni, milyen is a dolce vita. Róluk szól ez a monoKRÓM KÁDráma… na meg persze erkölcsről, felnövésről, szegénységről, és nem utolsó sorban az életről és a halálról!

 

anyam-a-nyolcadik.jpg

 

Vida Péter az Anyám, a nyolcadik kerület c. monoKRÓM KÁDdrámáról: "Miért aktuális ez a darab?" "Egyrészt, azért, mert nagyon érzékletesen beszél olyan általános emberi dolgokról, mint a születés, a halál, a szerelem, a szex, a szenvedély, a gyűlölet, az utálat, a gyilkosság – egyszóval minden benne van. Egy emberen keresztül szól több emberről, az őket körülvevő anomáliákról, egzisztenciális és morális kérdésekről. Másrészt nagyon erős ütközési pontok vannak benne, amiket teljesen különböző nézőpontokból mutat meg. Mi a bűn? Ki számít bűnözőnek? Ki a kisebbség, és ki a többség? Nagyon sok mindenről lehet és kell is beszélni, vitatkozni a darab kapcsán. Ezt az összetettséget szeretném elsősorban megmutatni, nem a fájdalmat. Mert azért ezekben a történetekben és sorsokban, nem csak fájdalom van. Talán ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor bevered a könyöködön azt a furcsa pontot – fáj is, meg nem is, jó is, meg nem is, nevetsz, de közben sírhatnál is."

 

anyam-a-nyolcadik3.jpg

 

Monodráma, egy felvonásban.

Alkotók:

Író: Pál Dániel Levente

Rendező: Znamenák István

Díszlet: Szalai József

Rendezőasszisztens: Sirkó Eszter

Előadó: Vida Péter

 

Forrás: port.hu, fidelio.hu

Fotók: Bánkövi Dorottya

 

KultBumm