Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Barokk freskófestészet Magyarországon I. - Könyvbemutató

2019.12.07

 

A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó a Barokk freskófestészet Magyarországon című sorozat első kötetének bemutatójára várja a könyvbarátokat december 12-én, 16 órától a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Dísztermébe, a Szent II. János Pál pápa terembe (Budapest, Szentkirályi utca 28.).

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszékének kutatócsoportja több éven át futó programban kutatta és dolgozta fel a magyarországi barokk freskófestészet emlékeit.

 

fresko.jpg

 

A művészettörténeti jelentőségű kutatás eredményeit az MMA Kiadó és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közös kiadásban, 2019–2022 között négy kötetben jelenteti meg. A kötetek a mai Magyarország barokk freskóemlékeinek teljes katalógusát tartalmazzák. Részletesen szólnak a műveket magukba foglaló épületekről, azok építéstörténetéről, a falképek festőjéről és megrendelőjéről, ismertetik a freskók keletkezéstörténetét, állapotát. Az I. kötet Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyét mutatja be.

A kutatás
Közép-európai kutatási program keretében Magyarországon zárult le elsőként a 17–18. századi falképfestészeti emlékek feldolgozása. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen OTKA támogatással végzett kutatóprogram eredményeként készült el a kézirat. 228 magyar freskóemlék részletes elemzése több mint 40 szerzőtől. Egy-egy helyszín bemutatásához alaprajz, gazdag illusztráció és a használatot megkönnyítő jegyzetek, mutatók tartoznak.

A barokk falképek feldolgozásának alapja az emlékek helyszíni dokumentálása volt. Ennek eredményeként több tízezer fénykép készült. A digitális technikának köszönhetően eddig soha nem látott részletességben mutatkoznak meg a falképek. A levéltári kutatás mellett a falképek „utóéletére” vonatkozó források (leírások, archív fényképek, restaurálási dokumentációk) értékelése, a falképek részletes leírása és ikonográfiai, illetve képi sajátosságaik művészettörténeti elemzése társul.

A kutatás számos új attribúcióhoz, datáláshoz, életmű-összefüggések felismeréséhez, illetve műértelmezéshez vezetett. A kutatási eredmények újraírják a magyar művészet egyik legtermékenyebb és leglátványosabb médiumának történetét, megkerülhetetlenek lesznek a helyreállítások során.

A könyv
A több éven át tartó tudományos kutatás eredményeit a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ megbízásából a Magyar Művészeti Akadémia Kiadója jelenteti meg. A négyrészes sorozat első, most megjelenő kötete Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye barokk freskóemlékeit mutatja be. 55 helyszín 15 szerzőtől. A kötet szerkesztője dr. Jernyei Kiss János egyetemi docens (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Művészettörténet Tanszék).