Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Frida Kahlo remekművei Budapesten

2018.07.09

Július 6-án, Magyarországon először nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában Frida Kahlo legjobb képeiből. Mexikó legismertebb „importcikkének” hagyaték kétszázötven festményből áll, melynek nagy részét a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedó és magánygyűjtemények őrzik, ezért a hosszú várólista miatt nem könnyű kölcsönkérni a páratlan műalkotásokat.

 

frida5-diego-es-en.jpg

 

Magdalena Carmen Frieada Kahlo Calderón 1907. július 6-án született a mexikói származású Matilde Calderón y González és a német születésű Wilhelm Kahlo fotográfus harmadik lányaként Coyoacánban, Mexikó külvárosában. Hét évesen gyermekbénulást kapott, aminek köszönhetően az egyik lába maradandóan károsodott. Az éles eszű, vidám lányt 1925. szeptember 7-én súlyos baleset érte, miután a villamos, amin utazott, összeütközött egy busszal. A baleset következményeit egész életében viselnie kellett. Lába, csípője és gerince eltört, első hosszabb ágyhoz kötött időszakában kezdett el festeni egy speciális állványon.

 

Mikor lábra tudott állni, felkereste az elismert festőt, Diego Riveirat, hogy véleményezze a képeit, akivel egymásba szerettek, majd 1929-ben házasságot kötöttek. Kapcsolatuk viharos volt, ugyanis a férfi nem ismerte a hűséget, nemcsak a modelljeivel, de Frida testvérével is viszonyba kezdett, ami már túl sok volt a művésznőnek. Elváltak, ami Fridát szörnyen megviselte és az alkoholba menekült, de nem tudtak sokáig egymás nélkül élni, így ismét összekötötték az életüket, bár akkor a festőnő kikötötte, hogy szexuális kapcsolat többé nem lehet köztük. Frida nem tapasztalhatta meg az anyaságot, mert összetört teste képtelen volt kihordani Diegoval közös gyermekeiket: a három elvesztett gyermek borzalmasan mély sebet ejtett rajta. Férje hatására Frida is csatlakozott a mexikói kommunista mozgalomhoz, amelynek több tüntetésén is részt vett. A kommunista eszmék miatti kapcsolataiknak köszönhetően egy ideig náluk vendégeskedett Lev Trockij és felesége. Frida és az idős forradalmár viszonyt folytattak, aminek végül az orosz üldözött felesége vetett véget, de Trockij hátralévő életében is szeretettel gondolt vissza az indián népviseletben járó, öntörvényű nőre.

 

frida1.jpg

 

Frida Kahlo ösztönös tehetség volt, megrázó, részletes és realista módon ábrázolta a testi-és lelki fájdalmait, ezért nem meglepő, ha a legtöbb festményén saját maga szerepel. 1938-ban Julien Lévy galériája rendezte meg első önálló kiállítását New Yorkban, amely nagy sikert aratott. Nagyon fontos volt számára a mexikói kultúra és a hagyományok, ezért felnőttként csak hosszú szoknyát, mexikói viseletet és ékszereket hordott. Talán ezért sem fogadták be a párizsi szürrealista művészek az 1939-ben a Renou et College galériában tartott kiállítása során.  1943-ban tanári állást kapott a mexikói La Esmeralda művészeti iskolában, de rossz egészségi állapota miatt pár hónap után a coyoacáni otthonában tartotta meg az óráit. Ekkoriban már elismert festőként tartották számon, 1946-ban a Mózes című festményéért a Közoktatási Minisztérium nemzeti díjjal tüntette ki. Több operációt követően 1950-ben ismét hét gerincműtétet hajtottak végre rajta, melynek folyományaként kilenc hónapot töltött kórházban. Fájdalmai még elviselhetetlenebbé váltak, a kórházat elhagyva idejének nagy részét kereskesszékben töltötte, miközben festett és aláírásgyűjtésbe kezdett a békemozgalom támogatására.

 

frida3.jpeg

 

1953-ban Lola Alvarez Bravo a galériájában megszervezte Frida első, önálló mexikói kiállítását, amelyen a művésznő ágyban fekve vett részt, mert jobb lábát térd alatt amputálták. Egy évvel később tüdőgyulladást kapott, de orvosai tanácsai ellenére részt vett a Guatelmalában történt amerikai beavatkozás elleni tüntetésen. A halál 1954. július 13-án érte otthonában, a Kék Házban. Három év múlva férje is követte az árnyékvilágba, akinek végakaratának köszönhetően 1958-ban megnyílt a mexikói népnek adományozott Musao Frida Kahlo.

 

Frida Kahlot élni akarása, bátor viselkedése, lelkiereje és önmegvalósítása példaképpé teszi minden korban.

 

frida4.jpg

 

A Magyar Nemzeti Galéria kiállításán harmincöt műtárgy, huszonhat festmény, kilenc rajz mutatja be a festőnő életét különböző témakörökre bontva, mint a fájdalom, a természettel való organikus együttélés, a Diegoval való együttlétezését és szerelmeit. Külön helyiséget szenteltek a személye körül kialakult kultusznak és rajongásnak, amelyen sokat lendített a 2002-ben, Salma Hayek főszereplésével készült önéletrajzi dráma.

 

Szekáry Zsuzsanna