Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hamvas Béla nap a Műcsarnokban

2019.01.11

2019. január 19-én Hamvas Béla emléknapot tartanak a Műcsarnokban (1146. Budapest, Dózsa György út 37.). Az egész napos rendezvényen számos különálló eseménnyel emlékeznek meg a jeles magyar íróról, filozófusról és esztétáról.

 

hamvas-bela-nap-a-mucsarnokban-borito.jpg

                                                   

ŐSÖK ÉS UTÓDOK - Hamvas Béla nap a Műcsarnokban | a Hamvas Béla Alapítvány közreműködésével
 


A Rejtett történetek – az életreform mozgalmak és a művészetek c. kiállítás kísérőrendezvénye

Ötven éve, 1968-ban hunyt el Hamvas Béla esszéíró, filozófus, a magyar kultúra egyedülálló alakja. A Rejtett történetek kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok egész napos eseménysorozattal idézi meg Hamvas Béla szellemi örökségét. Nem tudományos előadás-sorozatot kínálunk, hanem mozgalmas, sokszínű programválogatást: irodalmi, zenei, színházi eseményekkel, filmvetítéssel, felolvasószínházzal, beszélgetéssel, jógával, különleges könyvespolccal és hangulatos olvasósarokkal várjuk az érdeklődőket, akik szeretnék megtapasztalni, milyen egyenes az út az őskori emberiség Hamvas által megjelenített szellemi hagyományaitól az X, Y és Z generáció mindennapjaiig.

PROGRAM:

10:30 - 11:00 Napindító jógagyakorlatok Irtl Melinda okleveles buddhista tanítóval / Kiállítótér
11:00 - 12:00 A művészet, mint a létrontás leküzdése – tárlatvezetés Szathmáry Botond filozófus, kulturális antropológus, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola vallásbölcseleti tanárával a Rejtett történetek c. kiállításon / Kiállítótér
12: 00 A Nevezetes Névtelen, magyar dokumentumfilm, 66 perc, 2016 r: Katona Zsuzsa / Előadóterem
13:00 - 14:30 Felolvasószínház és beszélgetés – neves színészek, előadóművészek és a közönség vállalkozó tagjai olvasnak fel egy-egy részletet kedvenc Hamvas-műveiből. Aki szeretné megosztani másokkal azt az élményt, amit Hamvas Béla írásaiból merített, hozzon egy-egy rövidebb idézetet és olvassa fel ezen a napon, a Műcsarnok interaktív felolvasószínházában. Közreműködnek: Hámori Gabriella színművész, Horgas Eszter fuvolaművész, Vecsei H. Miklós színművész, Weiner Sennyey Tibor költő, író, műfordító, a program háziasszonya: Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser – és a látogatók. / Kiállítótér
15:00 A Nevezetes Névtelen magyar dokumentumfilm, 66 perc, 2016 r: Katona Zsuzsa /Előadóterem
16:00 - 17:30 Szellemi életreform - Kerekasztal-beszélgetés a Hamvas Béla Alapítvány közreműködésével – résztvevők: Csuthy Gyöngyi, a bubáni Hamvas-emlékház tulajdonosa, Máté Erika, a Hamvas Béla Hagyatékkezelő munkatársa, Palkovics Tibor, filozófus, Hamvas Béla hagyatékának gondozója, Szathmári Botond filozófus, kulturális antropológus, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola vallásbölcseleti tanára, Szécsi András asztrológus, naiv művész, "őshüllő" / Kiállítótér
18:00 Így látták ők – szemtanúk Hamvas Béláról, tévéfilm, 50 perc r: Katona Zsuzsa / Előadóterem
19:30 A bor filozófiája – Rátóti Zoltán és Huzella Péter előadása / Kiállítótér

A Hamvas-nap programjai a Rejtett történetek c. kiállításra váltott belépőjeggyel látogathatók.

 

11:00 A művészet, mint a létrontás leküzdése – tárlatvezetés

Szathmári Botond filozófus, kulturális antropológus, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola vallásbölcseleti tanárával a Rejtett történetek c. kiállításon

Műcsarnok Kiállítótér

 

15:00 A Nevezetes Névtelen, magyar dokumentumfilm, 66 perc, 2016


Rendeztő: Katona Zsuzsa
"Nagyszerű volt találkozni egy olyan valakivel, aki ilyen igazán nagy ember és egyszerre egy ilyen "csibész"- vallja a filmben Hamvas Béláról Szervét Tibor színművész. A XX. századi magyar irodalom és gondolkodástörténet kevés olyan gazdag életművet tudhat magáénak, mint a Hamvas Béláé. Univerzális tanító, páratlan nyelvteremtő író, filozófus, gondolkodó, kertész, könyvtáros és műkritikus, egyéni és egyedi vallásmagyarázó, szatirikus vénájú próféta, hedonista és aszkéta, minden és semmi nem illik rá, ha kategorizálni akarjuk, mert lényegét tekintve volt besorolhatatlan művész és ember. Ő Hamvas Béla volt, akinek tragédiákkal terhes élete és kivételes szellemi horizontot megnyitó életműve szikrázik fel A nevezetes névtelen című filmben."

 

16:00 Szellemi életreform - Kerekasztal-beszélgetés a Hamvas Béla Alapítvány közreműködésével – résztvevők: Csuthy Gyöngyi, a bubáni Hamvas-emlékház tulajdonosa, Máté Erika, a Hamvas Béla Hagyatékkezelő munkatársa, Palkovics Tibor, filozófus, Hamvas Béla hagyatékának gondozója, Szathmári Botond filozófus, kulturális antropológus, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola vallásbölcseleti tanára, Szécsi András asztrológus, naiv művész, "őshüllő"

 

18:00 Így látták ők – szemtanúk Hamvas Béláról, tévéfilm, 50 perc


A filmben még élő (kivéve Dúl Antalt, aki 2018 februárban hunyt el) szemtanúk mesélnek Hamvas Béláról, olyanok, akik személyesen ismerték őt vagy mint családtag, vagy mint munkatárs vagy mint barát, tanítvány.
Rendező: Katona Zsuzsa
Producer: Nyeste Péter

Műcsarnok Előadóterem

 

19:30 A bor filozófiája – Rátóti Zoltán és Huzella Péter előadása


Hamvas Béla A bor filozófiája című könyve kultikus értéket képvisel a borivók körében. De nemcsak azok számára remek olvasmány, akik életében a borivásnak helye van, hanem fontos útmutató lehet kezdőknek, s azoknak is, akik nem csak a borivás mikéntjére keresik a választ. Hiszen Hamvas a bor apropóján Istenről (is) beszél… Istenről, szertartásról, ünnepről. Arról, hogyan lesz a hétköznapiból isteni, a profánból szakrális, mert „végül is ketten maradnak: Isten és a bor”
Rátóti Zoltán és Huzella Péter életében jó ideje fontos szerepet játszik a Hamvas Béla által is sokra tartott nedű. A bor szeretetéből és Hamvas Béla iránti tiszteletből született az előadás.
Rátóti Zoltán Hamvas szöveigeiből szemezget – ellenpontként vagy épp oldásként Huzella Péter bordalokat énekel. Hamvas Béla és Márai Sándor különleges és mély humorral átszőtt gondolatai mellett Tinódi, Balassi, Csokonai, Vörösmarty, Petőfi, Márai és Zalán Tibor elénekelt versei hangzanak el az est során.

Műcsarnok Kiállítótér

A Hamvas-nap programjai a Rejtett történetek c. kiállításra váltott belépőjeggyel látogathatók.

KultBumm