Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hófödte álom – Ősi cirkuszi mese a Fővárosi Nagycirkuszban

2019.10.07

A Fővárosi Nagycirkusz Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese című téli műsora 2019. október 12. és december 31. között lesz látható. A műsor különlegessége, hogy a Jakutföld Gyémánt Cirkusza társulat először jár Magyarországon.

 

hofodte-alom-borito.jpg


Először érkezik Magyarországra, a Fővárosi Nagycirkusz manézsába Jakutföld Gyémánt Cirkusza, a Szaha Köztársaság Állami Cirkusza Észak-kelet Szibériából, az örök fagy birodalmából. 

A jakutföldi társulat tagjai öt éven át tökéletesítették cirkuszművészeti tudásukat Kínában, melynek eredményeként számos nemzetközi cirkuszfesztiválon, többek között a Monte-carloi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, Spanyolországban, Szocsiban, Moszkvában és a Távol-keleti Cirkuszművészeti Fesztiválon arattak sikereket.

A Fővárosi Nagycirkusz stábja mellett nemzetközileg elismert szakemberek dolgoztak az előadás létrehozásán. A műsorban fellép az orosz Plotnikov csoport is, amely lengőtrapéz számával Arany Cilinder-díjat nyert a szeptemberi minszki cirkuszfesztiválon. Többek közt mókás bohócok és szibériai kutyák is szórakoztatják majd a publikumot.

„A Fővárosi Nagycirkusz téli műsora nem véletlenül viseli a Hófödte álom – Ősi cirkuszi mese címet, ugyanis egy minden korosztály számára élvezhető, tradicionális jakut elemekkel fűszerezett mesevilágba invitáljuk a kedves nézőket, ahol bátor hősökkel, sámánokkal, jégtündérekkel is találkozhatnak. Ahol a képzelet valósággá válik, és a csodák a jakut népviseletet idéző ruhákba bújt artistaművészek produkciói által kézzelfoghatóvá válnak” – így foglalta össze Murad Abdullaev, a műsor producer-rendezője az előadást. 

 

 

sajtomegj-1.jpg

 

 

Néprajzkutatók képei Jakutiából – kiállítás a Fővárosi Nagycirkuszban

Hófödte álom – Néprajzkutatók képei Jakutiából címmel kiállítás nyílik a Fővárosi Nagycirkusz épülete előtti területen felépített sátorban, ahol a jakut kultúrával ismerkedhet meg a közönség. A kiállítás két néprajzkutató, Jurij Slepcov és Mészáros Csaba fotóin keresztül nyújt betekintést a jakutok mindennapi életébe. 

A képek hat témát ölelnek fel a vad jakutiai tájakon keresztül az állattartási szokásokon át egészen a sámánok és gyógyítók misztikus világáig. A fotók mellett jakut óvó-védő szimbólumokkal, népzenével és a Középső világ című jakut film által hagyományos sámán és gyógyító rítusokkal is megismerkedhet az érdeklődő. 

A kiállítás kurátora Mészáros Csaba, muzeológusa Joó Emese. A tárlat az előadásnapokon 10 és 19 óra között tekinthető meg.