Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kalandozások a kvantumtechnológiák világában

2019.05.18

Tudományos előadás közérthető nyelven! 2019. május 20-án 18:30-tól Kalandozások a kvantumtechnológiák világában címmel tartanak előadást a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.)

 

kalandozasok-a-kvantumtechnologiak-vilagaban-borito.jpgTeleportálás, üzenetküldés, titkosítás, véletlenszámok előállítása, számítógépek feltörése – csupán néhány fogalom, amely mára összekapcsolódott a kvantuminformatikával. Az univerzális kvantumszámítógép egyelőre még a jövő eszköze, de működő kvantuminformatikai eszközök már nem csak bíztató irányokat mutatnak, hanem kereskedelmi forgalomban is kaphatóak. Azokat a kvantummechanikai jelenségeket, amelyek még Einsteint is megdöbbentették, ugyanis fel tudjuk használni ahhoz, hogy olyan megoldásokat hozzunk létre, amelyek a hagyományos társaikhoz képest hatékonyabban oldanak meg különböző feladatokat, és biztonságosabbá teszik a kommunikációt.

Sok ember számára a kvantummechanika szó bonyolult egyenleteket és matematikai műveleteket jelent, de előadásunkban az eszközök, az alkalmazás és alkalmazhatóság oldaláról közelítjük meg ezt a területet, miközben közérthetően és illusztrációkkal tarkítva egyre mélyebbre merészkedünk a kvantuminformatika világába. Egy világba, ahol a megszokottól eltérően működnek a dolgok, és a teleportálás egy hétköznapi jelenség. Egy világba, amely a jövő számítógépes eszközeit rejti magában.


Dr. Bacsárdi László kvantuminformatikus, a Soproni Egyetem egyetemi docensének előadásában többek között az alábbi kérdésekre keresik a válaszokat:

- Mit csinál egy kvantuminformatikus?


- Hogyan működik a kvantumbit?


- Kettő az tényleg egy meg egy - avagy mi döbbentette meg Einsteint
1935-ben?


- Miben különböznek a kvantum alapú számítógépek a hagyományos társaiktól?


- Tényleg percek alatt fel tudjuk törni a kvantumszámítógépekkel
napjaink biztonsági rendszereit?


- Miért tud nyugodtan aludni az, aki kvantuminformatikán alapuló
biztonsági megoldásokat használ?


- Hogyan teleportálunk több mint 1000 kilométer távolságba?


- Hol tart most a 2. kvantumtechnológiai forradalom?


- A kvantummechanika Európában született, de a 21. századra kontinensünk jelentősen lemaradt. Milyen okok állnak a háttérben, és mit tesz Európa, hogy felzárkóznak?


- Mennyi az annyi? Milyen megoldások érhetőek el ingyenesen?

  • Hol tart ma Magyarország ezen a területen?Belépő:

Elővételben online: 1990 Ft
Helyszínen a szabad jegyek függvényében: 2500 Ft

Jegyvásárlás:


https://tixa.hu/kalandozasok-a-kvantuminformatikaban_besmartklub


A rendezvényre nincs regisztráció, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik! A rendezvényen videó- és fényképfelvétel készülhet.
 

A szervezők elkötelezettek a környezetünk védelméért, ezért nem szükséges kinyomtatni a jegyeket, elég telefonon bemutatni őket.

Be Smart Klub és kitárul a világ.

 

KultBumm