Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Lords of Chaos - A sötétség gyermekei (18) magyarországi bemutató

2019.04.28

Május 2-tól érkezik országszerte a mozikba a híres-hírhedt Mayhem norvég black metal zenekar történetét feldolgozó mozifilm, a Lords of Chaos - A sötétség gyermekei.
Jonas Akerlund baljós hangulatú thriller-drámájának premiervetítése 2019. május 2-án 20:00 órakor lesz a Pólus Moziban, ahol a vetítés előtti beszélgetésen részt vesznek:
Sallai Péter - Bornholm zenekar, grafikusművész, a film zenei jeleneteinek szakmai tanácsadója
Juhász Dávid - Bornholm zenekar, a film zenei jeleneteinek szakmai tanácsadója
Budai Béla - zenész, dobos
A premiervetítésre Csihar Attila, a Mayhem jelenlegi énekese is jelezte, hogy egyeztetve a zenekarral, elfogadja a meghívást, ám mivel jelenleg is Oslóban stúdióznak és koncerteznek, nem tudta 100%-ra ígérni a részvételét.

 

lords-of-chaos-premier.jpgA mozijegy ára 1890 Ft, diákoknak 1420 Ft
Online jegyvásárlás: http://poluscentermozi.hu/jegyrendeles/17668

Történet (Based on truth and lies - Igaz és hazug történetek alapján...idézet az eredeti angol moziplakátról)

Oslo, 1987. A 17 éves Euronymous (Rory Culkin) eltökélt abban, hogy az idilli skandináv létből kilépve, Mayhem nevű zenekarával megmutassa a világnak, milyen is az “igazi norvég black metal”. A hozzá hasonlóan fanatikus, svéd Dead (Jack Kilmer) csatlakozása után a banda extrém koncertjeinek egyre jobban híre megy, és ezzel együtt egyre mélyebbre merülnek a black metal dogmák bugyraiban. A fékevesztett bulik közepette kezd elmosódni a határ a sötét eszmék és a valóság között. Dead öngyilkos lesz, holttestéről Euronymous bizarr fotókat készít, hogy növelje a lemezeladásokat és erősítse a zenekar “gonosz” imázsát. Amikor a banda új basszusgitárosa, a Burzum néven önállóan is zenélő Varg Vikernes (Emory Cohen) elkezdi a gyakorlatba is átültetni a pusztulást dicsőítő dalszövegeket, halálos rivalizálás veszi kezdetét közöttük. A zenekarhoz köthető templomgyújtogatások után a sajtó is felfigyel rájuk, Varg-ot letartóztatják, ám Euronymus az esetből is a zenekar és lemezkiadója kétes hírnevét építgeti tovább. A börtönből frissen szabadult Varg bajlós találkozót szervez, hogy végleg eldöntsék, ki is a black metal legsötétebb ura…Háttér


A kultikus Sundance Filmfesztiválon debütált film minden idők valószínűleg leghírhedtebb zenekara, a – tragikus események után újjáalakult és ma is aktív, sőt magyar taggal is rendelkező – Mayhem történetét dolgozza fel, megdöbbentő, de megtörtént események alapján (a filmkészítők ugyanakkor néhány ponton bevallottan eltértek a valós eseményektől).
A sötét hangulatú, horrorisztikus elemeket sem nélkülöző thriller/dráma olyan, a kilencvenes évek elején nagy sajtóvisszhangot kiváltott botrányok és bűncselekmények hátterét mutatja be, mint a templomgyújtogatások, rongálások és a végül brutális végkifejlethez vezető zenekaron belüli feszültségek. A részben Budapesten forgatott film zenéjét az elhangzó négy eredeti Mayhem-dalon túl a világhírű izlandi csapat, a Sigur Rós jegyzi, rendezője pedig a veterán videklip rendező, Jonas Åkerlund, aki olyan zenekarokkal dolgozott már együtt, mint a Metallica, Rammstein, Jamiroquai, The Rolling Stones, U2, Iggy Pop, Ozzy Osbourne, Lenny Kravitz, a Coldplay vagy Queens of the Stone Age, de az ő munkája volt a The Prodigy kultikus „Smack My Bitch Up” videoklipje is.