Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megnyílt az Art Market nemzetközi képzőművészeti vásár

2018.10.11

 

 

 

Az Art Market Budapest Közép- és Kelet-Európa elsőszámú és Európa egyik számottevő nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáraként 2018. október 11. és 14. között Budapestre irányítja a nemzetközi művészeti világ, a műtárgypiaci szereplők és a kultúra iránt érdeklődő hazai és külföldi közönség figyelmét.

 

artmarket.jpg

 

A felújított Millenáris kiállítási csarnokaiban és parkjában, mintegy hatezer négyzetméteren több mint száz kiállítónak köszönhetően több mint ötszáz művész több ezer alkotása válik közvetlenül hozzáférhetővé az érdeklődő és vásárló közönség számára. Idén a kiállítók a következő országokból érkeznek Budapestre: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Cseh Köztársaság, Dél-afrikai Köztársaság, Egyesült Arab Emirátusok, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Izrael, Írország, Japán, Kína, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia és Törökország, valamint Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is bemutatkozik.

 

artmareket2.jpg

 

Az Art Market Budapest kezdeményezésére létrejövő Visegrad Contemporary elnevezésű művészeti fesztivál a Visegrádi Csoport országainak értékeire irányítja a figyelmet. A négy ország művészetének szentelt nagyszabású válogatás köré épülő programsorozat több további budapesti helyszín bekapcsolásával rendkívüli gazdagságban és mélységben ad ízelítőt Európa művészeti szempontból egyik legizgalmasabb régiójáról.

 

A Visegrádi Csoport négy országát négy különböző művészeti ágat képviselő egy-egy művész meghívásával és kiemelt bemutatásával igyekeznek „megszemélyesíteni” a szervezők. A kiemelt alkotók: Tomek Baran lengyel festőművész, Lukas Rittstein cseh szobrászművész, Robitz Anikó magyar fotóművész és Erik Sikora szlovák médiaművész.

 

Szintén kifejezetten a régión belüli kulturális együttműködés, egymás művészeti tartalmainak megismerése és megismertetése jelentőségére igyekszik felhívni a figyelmet a Visegrad Day elnevezésű szakmai nap október 13-án, amelynek keretében művészprezentációk és beszélgetések mellett a Visegrad Fund nemrégiben kinevezett igazgatója, Dávid F. Andor tart előadást az Inside Art elnevezésű konferencia keretében.

 

artmarket-3.jpg

 

Inside Art címen szervezett műtárgypiaci konferencia kiemelkedő jelentőségű nemzetközi szakmai személyiségek részvételével, előadások és panelbeszélgetések formájában ad bepillantást a művészeti piac aktualitásaiba, az annak jelenét és jövőjét formáló trendekbe.

 

Külön szakmai napot szentel az Inside Art konferencia a fotóművészetnek is, amelynek előadói között szerepel egyebek mellett Mia Fineman, a New York-i Metropolitan Múzeum fotókurátora, a legendás Howard Greenberg galériás és gyűjtő szintén New Yorkból, továbbá Alex Nyerges, a Virginiai Szépművészeti Múzeum igazgatója is.

 

artmarket4.jpg

 

Magyarországnak a nemzetközi fotóművészetben elfoglalt helyzete további erősítése érdekében a már említett Inside Art konferencia október 14-én a fotóművészetnek szentelt szakmai napja mellett a vásár hétvégéjén szervezett Budapest Photo Weekend fesztiválon többek között a világhírű Jimmy Nelson, valamint Thomas Hodges brit és Michel Platnic izraeli alkotók művészprezentációi, a pozsonyi Central European Center of Photography és a szarajevói Duplex100m2 igazgatóinak könyvbemutatói, illetve a New Visegrad Photography kiállításhoz kapcsolódó események egészítik ki a széles kiállítási és programválasztékot.

 

artmarket5.jpg

 

Az Art Photo Budapest fontosnak tekinti, hogy a művészeti mezőnyben a hazai fotóművészet is látványos szerepet kapjon. A kiállítók között egyebek mellett Lucien Hervé, és Robitz Anikó munkásságának fókuszba helyezése mellett a hazai fotóművészeti élet valamennyi jelentős szereplője kiállítási és bemutatkozási lehetőséghez jut.

 

KultBumm