Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megújult a Szépművészeti Múzeum egyiptomi kiállítása

2019.01.03

A Szépművészeti Múzeum megújult egyiptomi állandó kiállítása a korábbinál nagyobb területen, számos új tárggyal és témával kiegészülve várja a látogatókat. A tárlat három nagy tematikus egységre bontva mutatja be az ókori Egyiptom világát: Templom – Istenek; Nílus-völgy – Emberek; Sírkamra – Halottak.

 

megujult-a-szepmuveszeti-egyiptomi-kiall-borito.jpg


Az új kiállítás interaktív eszközök bevonásával, a látogatók számára jól érthetően és tudományosan is helytálló módon tárgyalja a korszakkal kapcsolatos legfontosabb ismereteket
Egyik zseniális interaktív kiegészítőjén - egyúttal a gyermekek kedvencén – például bármilyen szót, ha leírtok, hieroglifákká alakítja át. A kiállításhoz tartozik egy „Egyiptomi titkok kamrája” is, ebben a felfedezőszobában számos további izgalmas információ várja az érdeklődőket.

A Szépművészeti Múzeum első, 1939-ben megnyílt egyiptomi állandó kiállítása óta három alkalommal, 1972-ben, 1996-ban és legutóbb 2013-ban újult meg az egyiptomi tárlat. Az Egyiptomi Gyűjtemény mostani legújabb, több mint félezer műtárgyat bemutató újrarendezett állandó kiállítása nem kronológiai sorrendben, hanem tematikus egységekre bontva mutatja be a Gyűjtemény legfontosabb műtárgyait.

Az egyiptomi világnézetben megjelenő három alapvető csoport, az emberek, az istenek és a halottak szféráinak bemutatása mellett a kiállítás hangsúlyozott figyelmet szentel a három szféra közötti kommunikáció változatos lehetőségeinek bemutatására is. A különböző terek falszínei összhangban vannak a bemutatott tematikával és az ókori egyiptomi színszimbolikával is. Az istenek és emberek világának kékje az égbolt és a Nílus színére utal. Az emberek világából a halottak birodalmába vezető termek falai homokszínűek, mivel az egyiptomiak elképzelése szerint a két szféra közötti átmenet helyszíne a Nílus völgyét határoló sivatag volt. A halottak birodalma óarany árnyalatot kapott, utalva egy másik óegyiptomi elképzelésre, miszerint a túlvilágon újjászületett halottak arany színben ragyogó isteni lénnyé váltak.

 

megujult-a-szepmuveszeti-egyiptomi-kiall-2.jpg

 

A főbejáraton keresztül a látogató az egyiptomi templomok világába léphet be. Megismerkedhet az ókori egyiptomi teremtés-elképzelésekkel, a templomi rituálék eszközeivel és a templomok udvaraiban elhelyezett, előkelő embereket ábrázoló szobrokkal. Egy interaktív eszköz segítségével bárki megszólaltathatja a szisztrum nevű egyiptomi csörgőhangszert. A terem legtávolabbi részében a templomok szentélyeinek titokzatos, elzárt világa elevenedik meg.

A kiállítás második részében a Nílus-völgy mindennapi életének eszközeit mutatjuk be a Kr. e. 4. évezredtől egészen a koraközépkori kopt keresztény korszakig. A látogató itt többek között megismerkedhet az ókori egyiptomi írásfajtákkal és mágikus praktikákkal: az egyiptomi hieroglifák és védelmező amulettek világáról egy-egy interaktív eszköz segítségével tudhat meg még többet.

A harmadik és negyedik teremben a múmiák mellett azok az egyiptomi sírkamrában elhelyezett sírmellékletek láthatóak, amelyeknek segítségével az egyiptomiak hite szerint mindenki legyőzhette a túlvilági utazás nehézségeit és újjászületett isteni lényként élhetett a halottak birodalmában.

Az új egyiptomi kiállításhoz kapcsolódik egy felfedezőszoba is, ahol mind a gyerekek, mind a felnőttek számos további érdekességet tudhatnak meg az egyiptomi szobrászatról, az ókori mezopotámiai ékírásról, valamint a Gyűjtemény történetéről.

 

Jegyek a múzeum pénztárában vagy online kaphatók:
https://www.jegymester.hu/hun/Production/70466/Allando-kiallitas

 

Kultbumm

Forrás: www.szepmuveszeti.hu