Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Metamorphoses: Cantare o suonare? - Úton a reneszánsz és a barokk között Itáliában - Koncert

2019.03.10

Metamorphoses: Cantare o suonare? - Úton a reneszánsz és a barokk között Itáliában címmel rendez ingyenes komolyzenei műsort a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye
2019. március 11-én, 18 órától a könyvtár Reviczky utcáról nyíló Fogadótermében.

 

uton-a-barokk-es-a-reneszansz-kozott-borito.jpgMűsor:

- Recercare A. Virgiliano stílusában

- Frescobaldi: Canzona decimanona, detta la Capriola - Il primo libro delle canzoni (Róma, 1628)

- Frescobaldi: Fantasia Nona sopra trè soggetti (1608)

- Bovicelli (Palestrina) : Diminúciók az Anchor che co'l partire c. madrigálra - Regole, passaggi di musica (Velence, 1594)

- Bovicelli (Palestrina) : Diminúciók az Anchor che co'l partire c. madrigálra (Angelus ad pastores szöveggel) (Velence, 1594)

- Orlando di Lasso: Lassa far a mi (Fantasia)

- G. Bassano (Palestrina): Diminúciók a Pulchra es, amica mea c. motettára (Velence, 1602)

- Rognoni (Palestrina): Diminúciók a Pulchra es, amica mea c. motettára - Selva di varii passaggi (Milánó, 1620)

- Frescobaldi: Così mi disprezzate (Aria di passacaglia) - Primo libro d'arie musicali per cantarsi (Firenze, 1630)

- B. Strozzi: Che si puó fare? - Arie a una voce (Velence, 1664)

- Monteverdi: Dolci miei sospiri - Scherzi Musicali (Velence, 1607)

Közreműködik a Recurring Company
Edőcs Fanni (csembaló)
Regős Júlia (viola da gamba)
Haraszti Dóra (furulya) művészeti vezető
Vendég: Gyüdi Eszter (szoprán)

A Recurring Company alapító tagjai a Lipcsei Zeneművészeti Főiskola régizene tanszakán ismerkedtek meg egymással. Diplomaszerzésüket követően, 2014-ben alakult meg az együttes Budapesten sok kísérletezés, improvizálás után. Azóta számos koncertet adtak Magyarországon és külföldön. Felléptek többek között a Veszprémi Régizenei Napokon, a Zempléni Fesztiválon, koncerteztek Utrechtben, Brnóban és Kolozsváron, ahol a La Stravaganza barokk zenei versenyen II. helyezést értek el. Folyamatosan bővülő repertoárjuk a 16. századi angol, német és olasz reneszánsz művektől a német és francia érett barokk művekig terjed.

Az együttes a régi zene előadásának lehetséges mai útjait keresi. Ezek közé tartozik a minél autentikusabb játékmód; az autentikus és a szabad improvizáció, illetve a kettő közti átmenet; a régi zenék párhuzamba állítása kortárs művekkel; régi darabok és live samplinggel való feldolgozásuk előadása ugyanazon a koncerten; szokatlan koncerthelyszín választásával új kontextus teremtése és új közönség elérése; a hagyományos koncertszituáció megkérdőjelezése, felbontása (a hallgatók szabadon mozoghatnak, táncolhatnak).

Mindezzel az együttes célja, hogy felelősséget vállaljon a régi kincsért, amit megszólaltat - felelősséget vállaljon tehát az emlékezésért és a teremtésért, mert minden koncert a jelenlegi kultúrát alakítja, teremti. „A kincs létezik, kiástuk, de nem szeretnénk vitrinben tartani, hanem élő anyagként tekintünk rá, formáljuk, gyúrjuk, más és más környezetbe helyezzük, beszélgetünk vele.“

A koncert regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a bandoli@fszek.hu e-mail címen, a 411-5011-es telefonszámon vagy személyesen, a könyvtár aulájában található központi információs pultnál lehet.

A könyvtár által szervezett programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó/videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzé tehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett
írásban tiltakozhat arcmása közzététele ellen.

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

KultBumm