Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mozipremier – Salvador Dalí: A halhatatlanság nyomában

2019.01.21

2019. január 24. és február 6. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban (1088. Budapest, Rákóczi út 21.) vetítik a szürrealizmus atyjáról, Salvador Dalíról készített izgalmas filmet.

 

mozipremier--salvador-dali-a-halhatatlansag-nyomaban-borito.jpg

 

2019. január 23-án lesz 30. éve, hogy a szürrealizmus legismertebb művésze, Salvador Dalí 84 éves korában a szülővárosában, Figueresben elhunyt. Az évfordulóra emlékezve, január 24-től érkezik a mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része, amely Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját - ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát - egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.

A 105 perces filmet eredeti (angol, spanyol, francia) nyelven, magyar felirattal vetítik.

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány gondozásában készült alkotás végiglátogatja mindazokat a helyszíneket, amelyek kiemelkedő szerepet játszottak a művész életútjában: többek között Portlligatot, az egyetlen, saját tulajdonában álló műhelyt és otthont; Figuerest, a szülővárosát, ahol létrehozta a Dalí Múzeumot, valamint Púbolt, ahol az a kastély található, amit Dalí szerelme jeléül Galának ajándékozott, valamint Párizst és New Yorkot, ahol jelentős kiállításai voltak.
A művészettörténet egyik legkülönösebb alkotójának életét szakértők közreműködésével, többféle nézőpontból ismerhetjük meg a filmben. Művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi és eddig sosem publikált fotók és levelek mellett maga a kontempláló Salvador Dalí és a remekművek felvételei teszik teljessé a képet az extravagáns bajusz mögött rejlő művészről és emberről, akit mára a legnagyobb mesterek közé sorolunk.

A film kiemelt budapesti vetítőhelye A művészet templomai sorozat többi epizódjához hasonlóan az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol január 24-étől műsorrenden, hetente több alkalommal látható.

Jegyár: 1500 Ft
Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján. Online jegyvásárlás:
http://urania-nf.hu/film/a-muveszet-templomai-salvador-dali-a-halhatatlansag-nyomaban

 

KultBumm