Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Robotok és politika a science fiction tükrében

2017.12.03

Tóth Csaba politológus, EKTE adjunktus, A scifi politológiája című könyv szerzője  tart előadást 2017. december 4-én a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban 18:15-től, melyben arra keresi a választ, hogyan érinti majd az emberiséget a Mesterséges Intelligencia fejlődése, és az öntudatos robotok megjelenése.

 

•● ROBOTOK ÉS POLITIKA A SCIENCE FICTION TÜKRÉBEN ●•

Hogyan érinti majd a Mesterséges Intelligencia fejlődése, az öntudatos robotok megjelenése az emberiséget? Az egyik módszer e kérdés megválaszolására a science fiction univerzumok tanulmányozásából adódik.

Ha megnézzük, mit gondoltak azok, akik évtizedek óta elképzelnek olyan társadalmakat, amelyekben robotokkal élünk együtt, talán megtudjuk milyen irányba megy majd az emberiség, a közösség, vagy akár a politika a közeljövőben. Vajon lesz-e hogy a robotok lesznek az emberek politikai vezetői? Egyáltalán: hogyan működne egy olyan politikai rendszer, amelyben emberek és intelligens robotok egyszerre élnének együtt? Terminátor-féle vagy Star Trek Data-féle robotokra kell-e készülnünk? 


Előadónk, Tóth Csaba politológus, ELTE adjunktus, a Sci-fi politológiája című könyv szerzője, a tudományos fantasztikus irodalom alkotásai alapján igyekszik választ találni a következő kérdésekre: 

 

Milyen politikai jövő áll az emberiség és a robotok előtt?
 Mit vesz át a robotika a sci-fikből?
Hova vezet a Mesterséges Intelligencia fejlődése? 
Eljön az idő, amikor a robotok átveszik az uralmat?
Milyen lehetséges jövőképeket vetítenek elő a sci-fik?
Kell-e robotlázadástól tartanunk? 
A robotok fejlődése felveti a modernkori rabszolgaság kérdését?
 

 BELÉPŐ 
Elővételben online: 1 690 Ft
Helyszínen a szabad helyek függvényében: 2 000 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS 
Jegyvásárlás: https://tixa.hu/robotok-es-politika_besmartklub

 Időpont: 2017. december 04. 18:15-19:45
 Helyszín: Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont
 Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A rendezvényre nincs regisztráció, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik! A rendezvényen videó- és fényképfelvétel készülhet.

Elkötelezettek vagyunk a környezetünk védelméért, ezért a jegyeket nem szükséges kinyomtatni, elég telefonon bemutatni őket.

Be Smart Klub… és kitárul a világ