Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Elpusztult az utolsó szélesszájú orrszarvú

2018.03.21

2018. március 20. A nap, amikor az ember káros tevékenységének hála újabb állatfaj pusztult ki a Földről. Sudan, az utolsó hím szélesszájú orrszarvú negyvenöt évet élt, gondozói időskori problémái és súlyos fertőzései miatt döntöttek az elaltatása mellett. Az 1960-as években a kutatók még kétezerre becsülték az Ugandában, Csádban, Szudánban, Kongóban és a Közép-Afrikai Köztársaság területén őshonos szélesszájú orrszarvúak számát. Sajnos az orrvadászat és a háborús konfliktusok eltörölték a fajt a Föld színéről, Sudan életben maradását annak köszönhette, hogy fogságba esett. Elaltatása előtt még szaporító anyagot vettek tőle, hogy majd a tudósok újjáéleszthessék e nemes fajt. Talán egy jobb világban képesek leszünk helyrehozni a hibáinkat?

 

sudan-northern-white-rhino3-640x480.jpg

Sudan-t éjjel-nappal fegyveresek őrizték. Fotó: potentash

 

Ebben a percben is rengeteg állat-és növényfaj áll a kipusztulás szélén a környezetszennyezésnek, a zsugorodó élettérnek, az orrvadászatnak, testrészeik babonás felhasználása és a háborús konfliktusoknak köszönhetően.

 

kinai-folyami-delfin.jpg

Kínai folyami delfin fogságban, 2007-ben látták az utolsó példányt a Jangce folyóban

Fotó: azsiaekkovei.hu

 

Sajnos nagyon hosszú a lista, így a teljesség igénye nélkül felsorolunk párat: hópárduc, szibériai tigris, mocsári teknős, óriás panda, hód, jegesmedve, eurázsiai hiúz, szürke farkas, barnamedve, kínai folyami delfin, barnamoszat, ibériai hiúz, szumátrai rinocérosz, óriás bambuszmaki, amuri leopárd, izraeli feketebéka, galapagosi óriásteknős, számos denevér faj, sörtés nyúl, északi szőrösorrú vombat, mindorói bivaly, vörös farkas, ecsetfarkú patkánykenguru, óriás repülőerszényes, fecskepapagáj, koala, csupaszfülű mitu, ál-cserepesteknős, gangeszi gaviál, hegyi gorilla, lapos teknős, afrikai aranymacska, új-zélandi oroszlánfóka, a legtöbb orchidea faj, gepárd, mexikói bőgőmajom, mekongharcsa, a cikászfajok, tengeri moszatok és algák, közönséges delfin.

 

snow-leopard-1.jpg

Hópárduc. Fotó: wildlife-photographs.blogspot.hu

 

Jelenleg az emlősök több mint negyedét fenyegeti a kihalás veszélye, de a növényeknél sem jobb a helyzet. Ideje, hogy az ember végre visszaszorítsa káros tevékenységeit, rendezze kaotikus politikai és gazdasági problémáit, és felfogja végre, hogy ez a bolygó nem csak az övé.

 

 

 

KultBumm