Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hasznos gyakorlati tanácsok környezetünk érdekében

2018.07.27

Az emberiség egyre nagyobb nyomot hagy bolygónkon, fogynak a nyersanyagok és a természetes élőhelyek, a vizek szennyezettek és lassan ellep minket a főként műanyagból álló szemét, ami ökológiai katasztrófával fenyeget, sőt egyes tudósok szerint már be is következett. De mit tehetünk mi, itt Európa szívében a környezetünk megóvásáért és a klímaváltozás enyhítéséért? Cikkünkben hasznos gyakorlati tanácsokat találtok, amiknek köszönhetően ti is mérsékelhetitek bolygónk szennyezettségét és az ökológiai lábnyomotokat.

 

szemet.jpg

 

 

Műanyag flakon helyett üveg kulacs

Nemcsak sok pénzt spórolsz vele, ha elfelejted az ásványvizes palackok vásárlását, hanem a környezetnek is sokat használsz vele. A Föld ugyanis lassan belefullad az emberiség által termelt szemétbe, amelynek nagy részét a műanyag flakonok és az őket lezáró kupakok tesznek ki. Ehelyett vásárolj egy üvegből készült kulacsot és töltsd meg csapvízzel! Magyarországon nagyon jó minőségű a csapvíz, amely a tisztasága mellett rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz. A sokféle kinézetben és mintával ellátott üvegkulacs nemcsak trendin néz ki, de környezeted is óvod vele, ráadásul könnyű tisztán tartani. Ha unod a csapvizet, bátran tegyél bele gyümölcsdarabokat, mentalevelet, citromot.

 

uveg-flaska.jpg

 

 

Eldobható műanyag evőeszközök és dobozok helyett saját

Ha nem otthon eszel, hordj magaddal a táskádban bambuszból vagy fémből készült evőeszközöket, így már általad is mérséklődik a műanyag iránti kereslet és szemét. Az elviteles dobozokkal ugyanez a helyzet: ma már kaphatóak üvegből dobozok bambusz tetővel.

 

Nejlon szatyrok helyett szövettáska

A természetre oly káros nejlonzacskók nemcsak a vízi állatok és madarak fulladásának lehet okozója, hanem miután porózus állagúvá válik, az apró részecskék belélegzése minden légcserét végző élőlényre káros. Helyettük vegyél egy lenvászon bevásárlótáskát és abban vidd haza a boltban megvásárolt alapanyagokat. Rengeteg színben és méretben beszerezheted őket és összehajtogatva a retikülödben sem foglalnak nagy helyet. Fontos viszont, hogy néha kimosd őket, például a kifolyt hús leve miatti fertőzések elkerülésének érdekében.

 

szovet-szatyor-jo.jpg

 

Mosószer helyett mosódió

A mosószerek és öblítők durva kemikáliákból állnak, amik aztán a mosógépből a vizeinkben landolnak, felborítva érzékeny egyensúlyukat és megmérgezve őket. Helyettük bátran használj természetes mosódiót, amiket bioboltokból és az internetről is beszerezhetsz. Az öblítőt pedig pár csepp természetes növényi illóolajjal helyettesítheted.

mosodio.png

 

Bátran járj turizni, vagy vásárolj környezettudatos márkáktól

Melyik nő ne imádna ruhákat és kiegészítőket vásárolni? Főleg, hogy a média is állandó fogyasztási kényszert sugároz belénk, de a folytonos ruhanemű vásárlás nemcsak a pénztárcádat, de a Földet is megviseli. Egy jobb turkálóban viszont olcsón akadsz páratlan, akár még címkével ellátott, sosem viselt darabokra, így a Föld károsítása nélkül ismét újrahasznosítottál! Ugyanis a ruhaiparban felhasznált festékek és a szállításukkor keletkezett benzingőz szintén gyilkos méreg a környezetre. Vannak olyan ruhamárkák, akik néhány kollekciójukat vagy épp az egészet környezettudatosan, a munkáltatók körülményeit is figyelembe véve állítják elő, ezért viszont magasabb áron kénytelenek eladni a termékeiket. Ilyen márkák például a Fair Ware, a GOTS, az Oeko-Tex, A Touch Me Not, az Oat Ava és az Art On Me.

 

Spórolj az energiával és az erőforrásokkal

Ez egyáltalán nem új keletű, sokan mégsem figyelnek eléggé oda rá, hogy lekapcsolják a villanyt, ha épp nem tartózkodnak az adott helyiségben, folyó víz helyett fogmosáskor használjanak poharat, vagy asztali lámpát az öt izzóból álló csillár helyett. Ha nem töltöd a telefonod, húzd ki a töltőt a konnektroból, mert attól, hogy nincs rádugva a telefon, szívja az energiát. A készülékek készenléti fényeit is bátran kapcsold ki, ha épp nem használod őket. Ha bevásárolsz, nem kell egy hétre előre mindent megvenni, csak annyi ételt vegyél, amennyit meg is eszel. Gondolj csak bele, hogy mennyi ételt dobunk ki feleslegesen. Főzz egy vagy két napra előre, így nem unod meg az ételt és változatosabban is étkezel, ami elengedhetetlen a tested egészséges működéséhez.

 

sporolj.jpg

 

A gyümölcsöket sajnos a legtöbb esetben vegyszerekkel kezelik, hogy ne támadják meg őket a kártevők és, hogy később induljon el náluk a természetes rothadás. Azzal, hogy rengeteg folyó vizet felhasználva mosod őket, nem sok mindent érsz el, viszont, ha tizenöt percre szódabikarbónás vízbe áztatod őket, klinikailag bizonyított, hogy a héjukon lévő kemikáliák lejönnek.

 

Vegyszerek helyett ecet és citromsav

Az ecet és a citromsav olcsón beszerezhető tisztítószerek, amik anélkül, hogy szennyeznék a környezetet, tökéletesen tisztítanak. Vírus, bakteriális és gombaölő hatásúak, lehozzák a vízkövet és a szennyeződéseket. Nálam évek óta bevált szerek.

 

etelecet.jpg

 

A kereslet adja a kínálatot

Régen egy nő ruhatárának alapkelléke volt a szőrméből készült bunda, sál, sapka vagy muff. Manapság viszont gyönyörű, az eredeti szőrmével teljesen megegyező kinézetű holmikat lehet vásárolni műszőrméből, amelyek nem embertelen körülmények között tartott, majd legyilkolt álltatok irhájából készülnek, több fajt a kihalás szélére sodorva. Itt el lehet ugyan vitatkozni a műszőrme előállításának káros voltáról, de nálam, ha már választani kell, most mégis inkább efelé hajlik a mérleg nyelve.

 

szurke_szormebunda.jpg

Műszőrme bunda az Axadion webshopból

 

 Ha nyaralni mész és szuvenírt veszel, figyelj oda, hogy ne veszélyeztetett kagylókból és állatokból készüljenek és bármennyire is menő, de inkább hagyd ki a cápauszony levest vagy a bálna steak-et, ugyanis a tömeges halászatnak köszönhetően ezek az állatok is a kihalás szélére sodródtak, ami ökológiai katasztrófával fenyeget.

 

capafog-640x480.jpg

 

Szekáry Zsuzsanna