Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megvan a megoldás az óceánok szennyezettségének csökkentésére!

2018.04.17

Rendkívüli örömhírt jelentett be a svájci Yvan Bourgnon a 46. Genfi Nemzetközi Találmányi Kiállítás első napján, amikor először mutatta be a nagyközönségnek az óceánok hulladékoktól való megtisztítására létrehozott Manta nevű hajó végleges makettjét.

 

sea-cleaners-768x367.jpg

 

A quadrimarán a tervek szerint hetven méter hosszú, hatvanegy méter magas és negyvenkilenc méter széles lesz. Fedélzetén negyven fős legénység dolgozik majd: harmincketten a fedélzeti üzem, nyolcan a jármű működtetéséért felelnek majd. A hajó innovatív, szennyezést nem okozó hibrid hajtóműrendszere szél-és napenergiára, valamint a Dyna-Rigg nevű vitorlarendszerre épül. A gyors hajó számára nem lesz akadály sem a nyílt, sem a sekély vizekben, sem a folyótorkolatokban összegyűlt hulladék begyűjtése, amit a hajón kialakított üzemben fognak szétválogatni és tárolni.

 

A Mantát egy speciális laboratóriummal is felszerelik, hogy elősegítsék a hulladékok helyének, minőségének és mennyiségének meghatározását. Az erről készült adatok mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Becslések szerint a hajó naponta tíz tonna műanyagszemét begyűjtésére lesz képes.

 

Yvan Bourgnon két évvel ezelőtt hozta létre a SeaCleaners nevű szervezetet, amely az óceánok műanyag hulladékoktól való megtisztítását tűzte ki céljául. A projektmenedzser Marc Lebrun elmondta, hogy egy hajó megépítése nagyjából harmincmillió euróba kerül, de a civil szervezetek, alapítványok, kormányok és vállalatok jóvoltából annyi támogatás gyűlt össze, hogy terveik szerint száz ilyen bolygómentő csodahajót tudnak majd legyártani bolygónk megmentéséért.

 

Animációs videó, amely a Mantát mutatja be működés közben

 

KultBumm