Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Stephen Hawking a csillagok között

2018.03.14

stephen.jpg

 

76 évesen elhunyt korunk egyik legnevesebb elméleti fizikusa, Stephen Hawking. "Nagyszerű tudós és rendkívüli ember volt, akinek munkája és öröksége sokáig élni fog. Bátorsága és kitartása zsenialitásával és humorérzékével világszerte megihlette az embereket. Egyszer azt mondta, »nem lenne valami nagy az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretünk«. Örökké hiányozni fog nekünk" – írták közleményükben gyerekei, Lucy, Robert és Tim.

Az angol géniusz 1942. január 8-án született Oxfordban, Galilei halálának 300. évfordulóján.  Amiotrófiás laterálszklerózisban szenvedett, melynek első tünetei tizenhét évesen jelentkeztek nála. A diagnózis felállítása után az orvosok mindössze fél évet jósoltak neki.

Kerekesszékbe került, majd egy program segítségével kommunikált, tanított, előadásokat tartott, könyveket írt és világszerte népszerűsítette a fizikát, matematikát és csillagászatot. Popkultúrában betöltött szerepét Albert Einsteinéhez hasonlítják.

Hozzá kötődik a „Mindenség elmélete”, a fekete lyukak létének bizonyítása, lehetségesnek tartotta az időutazást, meg volt róla győződve, hogy a földönkívüli kultúrák ellenséges szándékkal lépnének fel az emberiség ellen, valamint a mesterséges intelligenciát az emberiség legnagyszerűbb barátjának és egyben legnagyobb ellenségének tartotta. Ateistaként Isten létezését elutasította.

Több ismeretterjesztő sorozatban szerepelt, könyveiben a laikusok számára is érthető módon tárta fel univerzumunk rejtélyeit. Korunk egyik legnagyobb koponyája csatlakozott a csillagok közé, aki nélkül a világ tudása jóval szegényebb lenne, és aki betegségében is milliók példaképévé vált.

 

stephen2.png

 

KultBumm