Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szvetnik Joachim, a magyar ötvösművészet legendás mestere

2018.01.29

Szvetnik Joachim Kossuth, Nívó és Magyar örökség-díjas ötvösművész neve szorosan kapcsolódik a magyar koronázási jelvények hazaszállításának negyvenedik évfordulójához, aki egyéb nívós munkái mellett azt a megtisztelő feladatot kapta, hogy 1977-ben Washingtonba utazott, ahol a magyar koronázási ékszerek eredetiségét vizsgálta, állag megállapítást végzett, valamint javaslatot tett a szállításukra és az őrzésükre.

 

szvetnpro.jpg

 

Szvetnik Joachim nevét már egészen kisgyermekkoromban megismertem édesanyám beszámolóiból. Egy ideig egy párt alkottak, majd miután kihűlt a szerelmük lángja, baráti kapcsolatot ápoltak. Két éves voltam, amikor meghalt a mester, így nem emlékszem a találkozásunkra, de az ajándékba hozott, általa készített kis arany karkötőt, eszmei értéke miatt is kincsként őrzöm.

Johák, ahogy a barátai nevezték, 1927. májuk 30-án született Mélykúton. Édesapja, Szvetnik Imre szélmolnárként dolgozott, édesanyja, Szabó Julianna háztartásbeli volt. Miután édesapja elhagyta a családot, nagyapja és édesanyja nevelte. Elemi iskolái elvégzése után Kiskunhalason zenét tanult, mellette újságot árult és kőműves segédként dolgozott. Tíz éven át aktívan foglalkozott zenével, elsők között lett tagja a Zeneművészeti Szakszervezetnek.

1951-ben felvételizett a Képzőművészeti Főiskola szobrász szakára, majd még ebben az évben saját kérésére az Iparművészeti Főiskola díszítő szobrász szakára kérte át magát, ahol tervező ötvösművészként végzett 1957-ben. Még abban az évben ösztöndíjas gyakornokként az Iparművészeti Múzeumhoz került, ahol haláláig dolgozott. Kiemelkedő munkái közé tartoztak a háborúban megsérült Eszterházy kincsek helyreállítása, kiállításokra való előkészítése, az Iparművészeti Múzeumban 17. századi nyolcvan százalékban sérült tárgyak restaurálása.

 

szvetnik-eszterhazy.jpg     szvetnik2.jpg

 

Más múzeumoknak is dolgozott, többek között egyházi kegytárgyakat hozott rendbe és készített róluk másolatot, Ráckevén a milleniumra készült Árpád szobrot, és a Budai várban található bombatalálatot szenvedett Csongor és Tünde szobrot állította helyre, emellett a Módszertani Központnál fémtechnikáról és drágakövekről tartott előadásokat. Szakértelmét nemzetközi szinten is elismerték, a Szovjetunió összes tagországában járt, Ausztriában, Stuttgartban és a Lüttetsburgi Grófságban is közreműködött múzeumoknál tanácsaival és szakértelmével.

 

szvetnikjo.jpg

 

Pályája csúcsát és egyben legmegtisztelőbb feladatát a magyar koronázási ékszerek Washingtonban történő eredetvizsgálata, állagmegállapítása, hazaszállításukra és őrzésükre tett javaslatai jelentették.

 

szvetnik1.jpg

 

Életének utolsó öt évében komoly egészségügyi gondokkal küzdött, melynek köszönhetően egyre kevesebb munkát tudott vállalni, de szakmai alázata nem engedte pihenni. Mélykúton álló szülői házát, mely utolsó éveiben az otthona volt, 1997-ben adták át emlékházzá, amely előzetes bejelentkezés után bárki számára megtekinthető. Életéről és bámulatos munkásságáról Dr. Rauzs József írt fotókkal gazdagon illusztrált könyvet, nevét 1988. március 30-án bekövetkezett halála után a mélykúti általános iskola viseli. Szvetnik Joachimot lebilincselő tehetsége, szorgalma, szerénysége, szakmája iránti alázata, a fiatalabb generációnak átadott tudása, nemzeti kincseink megóvása az utókor számára követendő példaképpé tette, akinek emlékét meg kell őriznünk.

 

Szekáry Zsuzsanna

Forrás: http://www.szvetnikjoachim.com/