Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Van megoldás a használt étolaj környezetbarát eltűntetésére

2019.03.18

Egyre több környezeti katasztrófát okoznak az emberek azzal, hogy a lefolyóba öntik a főzéshez használt olajat, amivel nemcsak gigászi „dugulás szörnyek” jönnek létre a csatornákban, hanem az élővizeinkbe jutva az olaj megakadályozza a növények és állatok oxigénfelvételét, ami az adott ökoszisztéma pusztulását jelenti. A MOL Nyrt. viszont megoldást kínál a háztartásokból eredő problémára, ugyanis országszerte háromszázötven MOL töltőállomáson adhatjuk le a használt étolajat.

 

mol-matrica.jpg

 

A MOL Nyrt. először 2011-ben országszerte száz töltőállomáson helyezett ki a sütőolaj környezetbarát elhelyezésére szolgáló gyűjtőtartályokat, ma pedig már háromszázötven töltőállomásukon szabadulhatunk meg gyorsan és problémamentesen ettől a kártékonnyá vált hulladéktól. A használt és kizárólag lakossági sütőolajat bármilyen kiszerelésben és bármekkora mennyiségben leadhatjuk, amelyet a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. gyűjt össze, majd a tisztítás után a Rossi Biofuel komáromi üzemébe kerül, ahol bioüzemanyagot gyártanak belőle. Az újrahasznosított terméket a MOL százhalombattai finomítójában használják fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

Ismerve a többség mentalitását, senkit ne tántorítson el az a gondolat, hogy ezzel csak egy nagy cégnek kedvezünk. Valóban egyfajta támogatásnak is felfogható, de a környezetünket és az élővizeinket még inkább támogatjuk azzal, ha nem a csatornákba vagy a szeméttelepekre kerülnek ezek a nehezen lebomló és káros anyagok.

A háromszázötven sütőolaj átvevő állomás pontos helyére a http://toltoallomaskereso.mol.hu/ oldalon tudnak rákeresni a termékek és szolgáltatások piktogramok között.

 

dugulas-szorny.jpg

Dugulás szörny Angliában. Fotó: Reuters

 

KultBumm