Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A siker tényleg pénzben mérhető?

2019.01.18

Nemcsak manapság, de régen is a köztudatban ez a mondás kapcsolódott a sikerhez: „Siker, pénz, csillogás!” De vajon a sikerrel tényleg együtt kell járnia az anyagiaknak és az ismertségnek? Csak ezekben mérhetjük a sikert? Egyáltalán mi is a siker?

 

siker-borito.jpg

 

A média is azt sulykolja belénk, hogy az-az embertársunk mondható sikeresnek, aki jól keres és ismertségre tesz szert a szakmájában. Mégis, szerintem a sikerességet teljesen más nézőpontból is meg lehet közelíteni. Sajnos a sikerhez kapcsolódó negatív felfogás engem is megfertőzött egy időre és elfeledtette velem, hogy a siker bizony nem anyagiakban mérhető. Mostanában több ismerősöm is szembesített vele, hogy mennyire büszkék rám és, hogy sikeres vagyok. De miért is? Hiszen a fizetésem finoman fogalmazva, nem veri a plafont. Erre ők elkezdték sorolni, hogy miért: túlléptem a nehéz gyermekkoromon, elismert helyekre írok cikkeket és jó visszhangot kiváltó festménykiállításaim vannak, valamint kacérkodom a versírással is. Pár napig emésztettem a szavaikat és visszatért az a régi felfogásom, hogy bizony a sikereket tényleg nem pénzben kell meghatározni.

Nem siker az, ha egy anya értékes embert nevel a gyermekéből és nem egy emberi roncsot? Nem siker az, ha valakin segítesz valamilyen formában, vagy inspirálod őt abban, hogy jobb emberré váljon, vagy jobb műveket alkosson? Nem siker az, hogy képes vagy kimozdulni a komfortzónádból? Nem siker az, ha megszabadulsz valamilyen káros szenvedélyedtől vagy új hobbira lelsz? Nem siker az, hogy felállsz a nehéz helyzetekből vagy egyáltalán talpon tudsz maradni? Nem siker az, hogy képes vagy kiállni magadért, anélkül, hogy eltaposnál másokat? Nem siker az, hogy vannak kitűzött céljaid, amik felé menetelsz? Nem siker az, ha tanítasz egy új trükköt a kutyusodnak vagy életmódváltásba kezdesz és sportolsz? Dehogynem. Ezek mind hatalmas sikerek, amikért büszkének kell lenned magadra és másokra. Nem szabad hagynunk, hogy a média vagy a káros beidegződések domináljanak az életünkben, de ami talán még fontosabb, hogy soha nem másokhoz, hanem magunkhoz kell mérnünk önmagunkat, hogy mi a saját élethelyzetünkben mire vagyunk képesek. Sokkal többre, mint hinnénk, csak bíznunk kell magunkban.

 

siker-2.jpg

 

Szekáry Zsuzsanna