Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az ünnep, ami nem mindenki számára csillogó

2018.12.02

A karácsony a nyugati világ legszentebb ünnepe, a keresztények Jézus Krisztus születését ünneplik december 24-től 26-ig, de aki nem hívő, annak is nagy ünnep ez, a szeretet ünnepe. Ezt előzi meg az adventi időszak, ami eredetileg az elcsendesedés és a befelé fordulás időszaka, de manapság egyáltalán nem erről szól. A legszebb ünnep kapott egy muszáj és kell felhangot. Muszáj nagyon boldogan készülődni, a háziasszonyoknak lerokkanni a rengeteg főzéstől, takarítástól és bevásárlástól. Az ajándék pedig akkor az igazi, ha nagy és drága, hitelt is vegyünk fel, had nyögjük később a kamatos kamatokat, hiszen másképp hogyan fejezhetnénk ki a szeretetünket? Talán saját magunk által készített ajándékkal? Extra törődéssel és odafigyeléssel? Az ajándékbontás utáni beszélgetéssel, társasozással és közösen töltött idővel, ahelyett, hogy mindenki elvonul a szobájába videójátékozni vagy filmet nézni?

Minden lépésnél és internetes kattintásnál arcba csap minket a karácsony, a már októberben megjelenő kiegészítők, és a mindenhonnan ömlő reklámok formájában, amik a család és a párok összetartozását jelenítik meg. Szó sincs itt már a Megváltóról, az elcsendesedésről, csak a fehérített mosolyokról és a pénzköltésről. Erről szólnak a sokszor külföldiek pénztárcájára mért budapesti karácsonyi vásárok is, ahol minden termék kézműves, mégis minden második standon ugyanazt kapni, a rókák lenyúzott szőrméi mellé tett magyar szuvenírekkel együtt. De szerencsére van forralt bor, hogy még inkább dínom-dánomban teljen az adventi időszak. A mai kor embere sosincs csendben. Vagy beszél, vagy zenét hallgat, vagy filmet néz, de sosincs egyedül saját magával, mert fél szembenézni saját magával, de így nem is hallhatja meg a vezérlő belső hangot.

De mi van azokkal az emberekkel, akik szenvednek a párkapcsolat vagy az elveszített családtagok hiányától, vagy problémás családban élnek? Még a legjobb családokban is lehet veszekedés az ünnepekkor, mert megnő a feszültség a túlhajszoltság és a berögzült elvárások miatt, hát még egy problémás családban? Sokaknál szintén csorbát szenved a karácsony, mert eltávozott szerettük nélkül már nem ugyanolyan, értelmét veszítik az anno közösen kialakított hagyományok és az örömteli készülődés. Mégis rettentő módon erőltetve van, hogy karácsonykor boldognak kell lenni. Nem kell. Ha valaki erőlteti, akkor csak rosszabb lesz, a boldogság álarca mögött pedig csak rohadásnak indul a viselője, bár a teljes karácsony utálat és a Grinccsé változás sem egészséges.

Sajnos az ünnepekkor megnő az öngyilkosságok száma, ezért azt az ismerősünket, akiről tudjuk, hogy gondjai vannak, vagy egyedül tölti a karácsonyt, legalább egy ebédre hívjuk meg, hogy ne érezze magát teljesen elveszettnek. Több lelki tanácsadással foglalkozó oldalt is felkereshetnek azok, akik problémákkal küzdenek, mert segítséget kérni sohasem szégyen.

Ahogy adakozni sem –bár ezt nem csak karácsonykor kellene- civil-és egyházi szervezetek, családsegítő szolgálatok és hajléktalanszállók mind örömmel veszik a felajánlott jó állapotban lévő ruhaneműt, játékokat és a tartós élelmiszereket.

Szekáry Zsuzsanna